PDA

Zobacz pełną wersję : [mtm] Audi A6



Krzysztof Cieślak
06-08-2012, 12:03
Proszę o komentarze do newsa pt. Audi A6 3.0 BiTDI od MTM - Niepozorny typ (http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=4939).

Fotogaleria: 6 zdjęć
http://www.autogaleria.pl/news/_gfx/4939_b.jpg (http://www.autogaleria.pl/fotografie/index.php?id=53200&news=4939)

beneq
06-08-2012, 19:11
Ciekawe jak tak zmodyfikowane Audi ma się cenowo/osiągami do M550d...

micrus
06-08-2012, 19:54
To akurat łatwo sprawdzić. Tylko trzeba zadać sobie pytanie po co robić to w MTM skoro w PL zrobi się to samo nie za 1700 euro tylko za jakieś 2500-3000 PLN? No i BMW też da się chipować. A wtedy moc przekroczy 400 kucy. Tylko po co? :)

Xerox
07-08-2012, 07:21
Moze po to w MTM, a nie w niezaleznym warsztacie, zeby nie stracic gwarancji?! A nie wiem tez, czy juz chipuja u nas 3.0BiTDI, bo z 3.0TFSI maja problem i tylko boxy narazie...

joker5513
07-08-2012, 07:30
Mi 313 km w zupełności wystarczyłoby i nie widzę powodu żeby takie auto chipować. Chyba tylko po to żeby sprzęgło/skrzynia mogły paść od nadmiaru momentu....

micrus
07-08-2012, 07:44
Z tą gwarancją to fakt. Jak ktoś nie chce kombinować to jest to najprostsze rozwiązanie. A co do chipowania to z każdym silnikiem jest problem na początku ale krajowi spece szybko go rozwiązują.

A w 3.0 TFSI z tego co czytałem sam chiptuning bez zmian mechanicznych pozbawiony jest sensu. Chiptuning daje rezultaty gdy zmieniamy parametry pracy turbosprężarki. A tam siedzi kompresor.

Xerox
07-08-2012, 08:30
Nie no, w S4/S5 (333KM) juz zmieniaja program i wypluwa ok 400-420KM, wiec wydaje mi sie, ze jest sens ;)
Natomiast w nowych A6,A7 jest jakis nowy sterownik, ktorego jeszcze nie maja opanowanego, wiec dupa.

joker5513, wiesz, pewnie po jakims czasie uzytkowania te 313KM bedzie wydawac sie malo ;) a stosunkowo niewielkim kosztem mozna sobie podniesc znaczaco moc. Chociaz rzeczywiscie 300KM w dieslu na warunki drogowe to az nadto uwazam - nie wiem kiedy moznaby depnac max gaz.

GRUBY
07-08-2012, 11:34
Mi 313 km w zupełności wystarczyłoby i nie widzę powodu żeby takie auto chipować. Chyba tylko po to żeby sprzęgło/skrzynia mogły paść od nadmiaru momentu....

Tam siedzi Tiptronic, więc spokojna Twoja rozczochrana.

joker5513
07-08-2012, 12:23
Czyli wg Ciebie automaty są niewrażliwe na za duży moment obrotowy?? Tak samo może dostać w kość jak i manual.

GRUBY
07-08-2012, 12:39
Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi. W biTDI mamy Tiptronic, a nie nowocześniejszy i szybszy dwu-sprzęgłowy S-Tronic jak w słabszych wersjach. Powodem jest właśnie wytrzymałość takiej skrzyni. W Q7 V12 TDI trzeba obsłużyć 500KM i 1000Nm i tam też nie zastosowano skrzyni dwu-sprzęgłowej, bo pewnie by się sypnęła po jakimś czasie.

krzysiekg65
07-08-2012, 12:41
Akurat Tiptronic jest skrzynią która znosi duże momenty (w przeciwieństwie do S-tronic'a), na przykład w A8 4.2 TDI daje sobie rade z momentem rzędu 800Nm ;)

dani
07-08-2012, 13:25
Dokładnie. Szwagrowe RS6 C5 bez szemrania obsługiwało 660Nm po ingerencji w VTG.