PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zegarkiem na forum



MaxArtur
29-03-2007, 10:41
Dlaczego wskazuje godzinę inną niz mamy w rzeczywistości ;)

ŁukaszZz
29-03-2007, 11:04
Bo zapomnieli przestawic na czas wiosenno-letni :mryellow:

b707
29-03-2007, 11:33
bo t chyba trzeba na włąsna reke w profilu przestawic... Przeciez nie wszyscy korzystjący muszą byc w tym samym kraju/strefie czasowej

ŁukaszZz
29-03-2007, 11:51
Ale w profilu przestawia sie tylko strefe czasową.. a nie dokladny czas :roll:

zahn
29-03-2007, 14:22
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

b707
29-03-2007, 15:41
Ale w profilu przestawia sie tylko strefe czasową.. a nie dokladny czas :roll:

Bo minuty i czas GMT daje serwer... Ty masz wybrac strefe... ponieważ mamy czas letni to bierzesz poprawke na to czyli zamiast strefy +1 wybierasz +2... Tak to trzeba robic... dlatego tez jak się przyjrzysz to istnieje cos takiego jak GMT +13;]



Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Eeeeee... Ale co z tymi czasami? na CET ustawiam sie w zime... teraz działamy na CEST

BTW... CET to nie czas dla Europy.. tylko dla Europa Środkowej;)
pzdr

ŁukaszZz
29-03-2007, 16:19
Aha, czyli mam sobie teraz przestawic na +2, bo to jest nasza strefa czasowa, ok. A jak przyjdzie czas zimowy to znowu mam sobie na +1 przestawic, ktory mam teraz i ktory nie jest nasza strefa czasowa? Bez sensu troche.

Civic_Fan
29-03-2007, 16:24
Aha, czyli mam sobie teraz przestawic na +2, bo to jest nasza strefa czasowa, ok. A jak przyjdzie czas zimowy to znowu mam sobie na +1 przestawic, ktory mam teraz i ktory nie jest nasza strefa czasowa? Bez sensu troche.

taaaak... +2 teraz ;]

ŁukaszZz
29-03-2007, 16:33
Wczesniej sie samo zmienialo jesli dobrze pamietam. Nic nie musialem zmeniac. O ile dobrze pamietam z geografi to srefa czasowa sie nie zmienia tylko sie przestawia zegarki na czas letni albo zimowy. Bez sensu brac nie swoja strefe czasowa zeby zmienic czas.

A zreszta, niewazne.. :roll:

b707
29-03-2007, 16:59
Wczesniej sie samo zmienialo jesli dobrze pamietam. Nic nie musialem zmeniac. O ile dobrze pamietam z geografi to srefa czasowa sie nie zmienia tylko sie przestawia zegarki na czas letni albo zimowy. Bez sensu brac nie swoja strefe czasowa zeby zmienic czas.

A zreszta, niewazne.. :roll:

Jak bys słuchał na geografi to bys wiedział że polska lezy na granicy dwóch stref czasowych... :twisted: w zimie należymy do CET [Środkowoeuropejska strefaczasowa] a latem przechodzimy do EET [wschodnioeuropejska strefaczasowa].

Ale poniewaz dużo urządzeń, systemów działa juz w oprciu o tzw. czas letni by zniwelować potrzebe przeskakiwania ze strefy do strefy to teraz mówi sie o strefie CEST lub MEST [CET + S czyli Summer time]... Windows oparty jest juz o nowy system czyli jedna strefa + czasletni... A forum można powiedzieć że działa jeszcze na zasadzie dwóch stref czasowych...

Zresztą w panelu nie wybierasz strefy bo jak bys zauważył jest ich tam 26... a mamy 25 [lub 24 zalezy czy uznajemy odzielnie strefy +12/-12]... wybiersz tylko różnice od czasu GMT który nie ulega zmianą pod wpływem czasu letniego :mryellow:
pzdr

zahn
29-03-2007, 19:21
Owszem, lezy, ale nie to jest zasadniczym powodem przestawiania zegarkow. Po prostu w UE stosuje sie Daylight Saving Time i cala unia przesuwa czas, a wraz z nia - serwery forum phpBB. Oczywiscie, te, w ktorych administrator o tym pamietal ;]

b707
29-03-2007, 20:06
Owszem, lezy, ale nie to jest zasadniczym powodem przestawiania zegarkow. Po prostu w UE stosuje sie Daylight Saving Time i cala unia przesuwa czas, a wraz z nia - serwery forum phpBB. Oczywiscie, te, w ktorych administrator o tym pamietal ;] W UE nie... ale wcześniej to był jeden z powodów... A poniewwqaż jestesmy w UE to powamy sie teraz w CEST/MEST zamiast EET;)
pzdr

PS: Ale prawda na niektórych serwerach czas jest przestawiany