Dzieki wielkie!
Wersja do druku
Usunęliście całkiem link do forum ze strony głównej?
Już jakiś czas temu
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Mi tam brak limitera w tirach nie przeszkadza o ile nie będą przeginac pały na kryjówkach. Na ekspresówkach i autostradach niech se lecą. Przynajmniej mniej wyprzedzania godzinami i blokowania ruchu.
Jak jada to jada, gorzej jak przeladowany zestaw pedzacy z nadmierna predkoscia trzeba bedzie sprawnie zatrzymac na seryjnych hamulcach. Te limity nie sa wziete z przyslowiowego tylka.
No i nawet jeśli ryzyko wypadku takiego tira na ekspresówce, czy autostradzie jadącego tę dyszkę, czy dwie szybciej nie będzie jakieś wielkie, to jednak większe, niż przy przepisowej prędkości, a potencjalne konsekwencje są bardzo poważne. Nawet, jeśli obędzie się bez ofiar, to samo zamknięcie autostrady na kilka godzin to poważny problem i potężne koszty i straty.
O ile dobrze widzę to 137 km/h jest dopuszczalne "na niektórych drogach w teksasie", poza tym są znacznie niższe, choć w wielu stanach równe ograniczeniom dla samochodów osobowychCytat:
W Stanach trokami jeżdżą po 140 na banie
Tylko rozmiary autostrad i kontrukcje (m. in. właśnie częste rampy do wyhamowania ciężarówek, którym padną hamulce/które nie są w stanie wyhamować) są zupełnie inne niż w mniejszych krajach
Nic dziwnego. Tam się jedzie prosta droga przez pustynie, nierzadko kilkaset mil bez jednego zakrętu czy miejscowosci. Jakby mieli 90 jechać umarli by z nudów.
Juz widze u nas pas wyhamowywania awaryjnego: stary golf na odcince mieli w piasku a ze srodka wydobywa sie disco-polo lub rap/h-h :-)
Plus fotki na insta ;) jak te cymbały w tunelu pod Warszawką
Tapatalk @ Huawei P30