Im coś jest bardziej powszechne, tym prestiż mniejszy... to tak ogólnikowo.
Ale od początku. AUDI niestety kojarzy się z A3 pierwszej generacji i kierowcą w czapce z daszkiem. Czasem z blond gadżetem w białych kozakach.
Nie lubię ulegać stereotypom, ale coś w tym jest. To trochę jak z BMW...
Wybierając XC70 nie kupujesz najlepszych właściwości jezdnych, nie kupujesz najlepszych osiągów. Kupujesz markę, która do ciebie przylega. Markę, która określa człowieka statecznego, majętnego i z klasą ( Merce i Bejce określają jednak coś innego). A AUDI jest zwyczajnie bardziej sportowe.
Szczerze powiedziawszy nie obraziłbym się i za AUDI i za VOLVO. To dobre, prestiżowe marki, tylko oferują innego rodzaju produkty.
Były:
(1.) Fiat 126 elx (NGI 9F82) 00', (2.) Fiat Uno 0.9 + LPG (NGI C858 ) 07', (3.) Opel Astra G Caravan 1.6 + LPG (NGI 04777) 99' , (4.) Fiat Panda 1.1 + LPG (NGI 4L32) 07' , (5.) Fiat Grande Punto 1.4 8v + LPG (N0 SORRY) 08', (6.) Honda Accord 2.0 benzyna (NO 9999C) 09', (7.) Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo Benzina MA 170 TCT + LPG (N0 DAWAJ) 12'
Są:
Piaggio MP-3 400 (NOL 6Y06)
Renault Scenic II phII 2.0 136 KM + LPG (N0 NSENS)
Ale to stereotyp starszych modeli - kierowca w czapce z daszkiem w Audi A3, pan "szeroki kark" w BMW serii 3, spasiony taksówkarz w Mercedesie 300D czy podsiwiały pan w płaszczyku w Volvo S80. Poza tym to "imydż" panujący tylko i wyłącznie w Polsce i powstały tylko dlatego, że nasi zachodni sąsiedzi robią wyprzedaże "złomu spawanego" za kilkaset euro...
ludzie glosuja swoimi wyborami co im sie podoba, i widac ze nudziarstwo w wykonaniu volvo do nich tak nie przemawia. To sa problemy dzieciakow co by kupily jakby mialy pieniadze, co ludzie by mysleli o takim aucie, czy jest dresiarskie czy nie itd.
Twoje podejscie do marki zostało przedstawione przez pryzmat polskiego podworka gdzie dresierze rzeczywscie katuja tanie i stare szroty sciagniete za Odry. Fakt.
Ja mowie o globlnej marce i jej osiagnieciach ktore ten prestiz buduja. Le Mans, Q7 v12 tdi - najpotezniejszy diesel w aucie osobowym ever, RS6 - najmocniejszy seryjny sedan i kombi, r8 - supercar z centralnie umieszczonym silnikiem. Naładowane technicznymi nowinakimi A8/S8. Do tego szeroka gama produktow od kompakta( niedługo juz B) po supercar. Jesli przyrowac do tego co wymieniłem Volvo wychodzi ze marka wypada blado. Nie widze nawet jednego punku w ktorym volvo prestizem mogłoby przescinac audi. Jesli jestem nieswiadomy to prosze o oswiecenie.
Jako alternatywę proponuję - lexusa. Chociaż 3 miesiące temu kupiłem sobie dres;(
Moim zdaniem mimo ,że obie te marki są pozycjonowane w segmencie premium to są skierowane do różnych klientów.
Volvo dla ludzi statecznych takich którzy nie musza sobie niczego udowadniać, nie obchodzi ich to ,że konkurencja jest lepsza technicznie, lepiej wykonana itp. po prostu od samochodu oczekują relaksującej jazdy i komfortu przede wszystkim.
Warto też zauważyć ,że o ile z wielką trójcą z niemiec wiążą się pewne niepochlebne stereotypy to Volvo jest raczej wolne od niemiłych skojarzeń.
Tak powinno być lepiej i bardziej dyplomatycznie![]()
Ostatnio edytowane przez dżony ; 06-09-2009 o 21:54
No rzeczywscie ten post to powinien trafic do kosza bo z tematem nie ma nic wspolnego.
Podobnie jak cała ostatnia strona w tym temacietyle ,że miałem czelność napisać coś niepochlebnego o Audi więc nadaje się ttylko do kosza. No bez przesady. Pocieszę Cię ,że to w niczym nie umniejsza w zasługach tej firmie wg. mnie oczywiście. W końcu klientó się nie wybiera
![]()
Wyliczanie burackich aut w polsce ...Nie to ze nie ma to nic wspolnego z volvo.