Forum motoryzacyjne | autoGALERIA.pl

Wątek: Kącik sprzętu Komputerowego

  1. #1881
    ŁOWCA BLACH Awatar AGENT
    Dołączył
    06/2004
    Skąd
    Jaroty
    Posty
    7,587
    Auto
    Najlepsze na świecie

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez chudy16 Zobacz posta
    A jaki to program/programy? Może potrzebujesz czegoś z nVidia Quadro na pokładzie.
    Skoro wymagasz największej wydajności, omijaj procesory z u na końcu, jak pisze kolega wyżej.
    Solid Works. Badziewie typu AutoCad pomijam, bo to jak Paint przy Photoshopie.

    Zychu - szukam lapka na wyjazdy, na co dzień mam blaszaka + dwa monitory 32".
    Były:
    (1.)
    Fiat 126 elx (NGI 9F82) 00', (2.) Fiat Uno 0.9 + LPG (NGI C858 ) 07', (3.) Opel Astra G Caravan 1.6 + LPG (NGI 04777) 99' , (4.) Fiat Panda 1.1 + LPG (NGI 4L32) 07' , (5.) Fiat Grande Punto 1.4 8v + LPG (N0 SORRY) 08', (6.) Honda Accord 2.0 benzyna (NO 9999C) 09', (7.) Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo Benzina MA 170 TCT + LPG (N0 DAWAJ) 12'
    Jest: Honda PCX 0.125 (NOL 1W22)

  2. #1882

    Dołączył
    02/2010
    Skąd
    -
    Posty
    710
    Auto
    -

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez AGENT Zobacz posta
    Solid Works. Badziewie typu AutoCad pomijam, bo to jak Paint przy Photoshopie.

    Zychu - szukam lapka na wyjazdy, na co dzień mam blaszaka + dwa monitory 32".
    W takim razie z tego co się orientuję program nie wykorzysta więcej niż jednego rdzenia procesora. Ważne jest żeby taktowanie tego rdzenia było jak najwyższe. Karta graficzna faktycznie przydałaby się Quadro. Powinno coś się znaleźć w tym budżecie, chociaż może być ciężko. Szukałbym wśród stacji roboczych della, hp. Można dostać też używane z fakturą VAT i gwarancją.

  3. #1883

    Dołączył
    12/2014
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    200
    Auto
    służbowe

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez AGENT Zobacz posta
    słaby procek serii "U" - powinieneś patrzeć minimum na 7700HQ oraz serię HK
    błyszcząca matryca do pracy? pogięło Cię?
    słaba karta graficzna
    dysk SSD na złączu SATA III to słaby pomysł - SATA to wąskie gardło zaprojektowane pod dyski HD, miejsce SSD jest na złaczu M.2 PCIe
    po co ten wodotrysk w postaci dotykowego ekranu? podnosi tylko cenę, wagę oraz znacząco skraca czas pracy na baterii
    matryca FHD przy 17 calach to biedna rozdzielczość

    z zalet:
    matryca IPS


    minumum to to:
    https://www.x-kom.pl/p/403757-notebo...pro-m1200.html
    pierdoły typu pamięć i dyski pomijam, bo to zawsze można zmienić.
    Karta Quadro M1200 to niestety też nie jest jakiś mocarz.
    Waga laptopa też zabija...

    pomijając cenę to ten laptopik to niezłe bydlę, rozkłada większość stacjonarnych stacji na łopatki
    https://www.x-kom.pl/p/406848-notebo...0-gtx1080.html

    Sam niedawno miałem podobny dylemat, ale nie posłużę przykładem bo u mnie w grę wchodziły tylko wydajne 15,4 cala z klawiaturą numeryczną w wadze poniżej 2kg. Skończyło się na HQ7700, GTX 1050 i dysku tylko SSD. W grafice 3D spokojnie daje radę i nawet się nie przemęcza zbytnio.

    - - - Aktualizacja - - - -

    Cytat Zamieszczone przez zychu Zobacz posta
    Trzeba pamietac, ze malo jest programow korzystajacych z wielu rdzeni/watkow.
    Może i jest mało, ale to tylko kwestia czasu. Po co sobie potem pluć w brodę? Tak jak złącze USB-C. Nie jest jeszcze popularne w laptopach ale kupno nowego drogiego kompa bez tego złącza to strzał w stopę.

    - - - Aktualizacja - - - -

    Nie wiem czego upierasz się na x-com - do najtańszych nie należy.

    Rozsądne 17? Proszę, ale poza budżetem.
    https://www.delkom.pl/p/40234-laptop...o-1rq79ea.html

    Kupisz lapka ze swojego liku, to szybko będziesz sobie pluł w brodę. 15'4 przy 6 tys to będzie rakieta, jeśli 17 to dokładasz kasę, albo bierzesz też pod uwagę asusa
    https://www.delkom.pl/p/41584-laptop...vm-gc077t.html

    - - - Aktualizacja - - - -

    Cytat Zamieszczone przez AGENT Zobacz posta
    Solid Works. Badziewie typu AutoCad pomijam, bo to jak Paint przy Photoshopie.
    Zychu - szukam lapka na wyjazdy, na co dzień mam blaszaka + dwa monitory 32".
    Gdybyś znał choć 1/10 możliwości tego "badziewia". A tak to tylko słoma z butów wychodzi.
    CAD jest adresowane do innego odbiorcy. Architekt o solidworks równie dobrze może powiedzieć, że to badziewie bo biurowca w nim nie zaprojektuje
    Ostatnio edytowane przez Krazy ; 25-02-2018 o 00:59
    ----------------------------
    Aaron Szechter (Adam Michnik) - Polacy to stado tępych baranów (już nieaktualne)

  4. #1884
    Awatar zychu
    Dołączył
    09/2006
    Skąd
    z Łomianek
    Posty
    3,474
    Auto
    Honda Civic

    Domyślnie

    Ja ostatnio kupilem della na i7-8550u, 16 ramu dysk ssd+hdd i jakos slaby geforce. Do obrobki fot jak znalazl. Filmidla tez daje rade ogarnac na nim.

    A co do softu. Duzo rdzeni i watkow juz tyle lat jest, a z softem jak nie bylo tak nie ma i nie zapowiada sie, ze ludzie zaczna pisac pod to programy.
    Mind Full of Colors.

  5. #1885
    ŁOWCA BLACH Awatar AGENT
    Dołączył
    06/2004
    Skąd
    Jaroty
    Posty
    7,587
    Auto
    Najlepsze na świecie

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Krazy Zobacz posta

    Gdybyś znał choć 1/10 możliwości tego "badziewia". A tak to tylko słoma z butów wychodzi.
    Już tak się nie spinaj z mojego żartu o cadzie. Jest wielu branżystów, którzy korzystali, korzystają i będą korzystać z programów 2D, zresztą sam niestety często pracuję na takich plikach. Dla mnie tylko sam autoCAD jako marka to przerost formy nad treścią - ja korzystam z darmowego DraftSighta i uważam, że jego interfejs (jak na moje potrzeby) jest bardziej przyjazny dla użytkownika.

    Programy 3D mają tę zaletę, że z modelu szybko idzie zrobić rysunek 2D i zapisać go w formacie cadowskim (jeśli ktoś takowych potrzebuje). Odwrotnie jest już ciężko.


    Teraz wracając do tematu: wysłałeś mi tu sprzęty za 8 i 18 kpln. Bariera 6 brutto jest nie do przekroczenia. Nie będę z niego korzystał codziennie, raczej sporadycznie i jak już to na wyjazdach, dlatego aż tak bardzo nie będę cierpiał, jeśli będzie nieco wolniejszy. Na 15" natomiast nie dam się namówić.
    Były:
    (1.)
    Fiat 126 elx (NGI 9F82) 00', (2.) Fiat Uno 0.9 + LPG (NGI C858 ) 07', (3.) Opel Astra G Caravan 1.6 + LPG (NGI 04777) 99' , (4.) Fiat Panda 1.1 + LPG (NGI 4L32) 07' , (5.) Fiat Grande Punto 1.4 8v + LPG (N0 SORRY) 08', (6.) Honda Accord 2.0 benzyna (NO 9999C) 09', (7.) Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo Benzina MA 170 TCT + LPG (N0 DAWAJ) 12'
    Jest: Honda PCX 0.125 (NOL 1W22)

  6. #1886

    Dołączył
    12/2014
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    200
    Auto
    służbowe

    Domyślnie

    Jak 6 tys jest nie do przeskoczenia to zastanowiłbym się nad czymś takim.
    https://www.x-kom.pl/p/376233-notebo...0-gtx1050.html
    zalety:
    i5-7300HQ jest szybszym prockiem niż z Twojej propozycji (i5-7300HQ to w zasadzie taki sam procesor jak i7-7700QH o nieco niższym taktowaniu i bez obsługi wielowątkowości)
    szybsza grafika 3D niż w Twojej propozycji
    matowa matryca IPS
    dysk SSD na złączu M2
    HDMi + DispalyPort + USB-C - to tak naprawdę oznacza, że możesz na dzisiaj podpiąć dwa zewnętrzne monitory a niedługo TRZY.
    za resztę kasy dokupujesz 16GB RAM

    wady:
    waga, gabaryty
    wygląd (subiektywnie)

    - - - Aktualizacja - - - -

    Cytat Zamieszczone przez zychu Zobacz posta
    A co do softu. Duzo rdzeni i wątków juz tyle lat jest, a z softem jak nie bylo tak nie ma i nie zapowiada sie, ze ludzie zaczna pisac pod to programy.
    Nie do końca jest tak jak napisałeś. Ostatnio czytałem praktyczny test szybkości w różnych programach i są spore różnice w wydajności.
    Np. kompresja i dekompresja plików jest prawie 2 razy szybsza (porównanie było dla procesorów i5-7300HQ vs i7-7700QH - są to identyczne procesory, i5 ma ciut niższe taktowanie i nie obsługuje właśnie wielowątkowości) Były także różnice w szybkości obróbki wideo -może już nie tak spektakularne, chyba ok 30%. Niestety nie mogę odnaleźć tego testu. Niemniej na jego podstawie podjąłem decyzję, że procesor bez obsługi wielowątkowości nie wchodzi w grę.

    Tu ciekawe porównanie:
    http://laptopmedia.com/comparisons/i...-and-for-work/
    Ostatnio edytowane przez Krazy ; 25-02-2018 o 14:29
    ----------------------------
    Aaron Szechter (Adam Michnik) - Polacy to stado tępych baranów (już nieaktualne)

  7. #1887
    Awatar zychu
    Dołączył
    09/2006
    Skąd
    z Łomianek
    Posty
    3,474
    Auto
    Honda Civic

    Domyślnie

    Mi bardziej chodzi o to czemu po takim czasie istnienia wielordzeniowcow/watkowcow producenci softu maja to gdzies.
    Sam jak kupowalem kompa to wypatrywalem w przyszlosc i mimo zakupu niskonapieciowki postawilem na proca obslugujacego wiecej watkow i majacego woecej rdzeni.
    Mind Full of Colors.

  8. #1888

    Dołączył
    12/2014
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    200
    Auto
    służbowe

    Domyślnie

    Proszę, znalazłem. Test na tym samym procku. Hyper-Thread włączony / wyłączony. Jak widać programy i gry jednak wykorzystują wiele rdzeni i jeszcze więcej wątków również.
    http://www.benchmark.pl/mini-recenzj...-praktyce.html

    - - - Aktualizacja - - - -

    Co sadzicie o tym?
    https://www.x-kom.pl/p/379447-notebo...512-win10.html[/QUOTE]
    I jeszcze warto wskazać na jedną poważną wadę konfiguracji komputera z i7-8550U w porównaniu z 7300HQ/7700HQ
    przepustowość szyny danych, bazowa częstotliwość grafiki
    w/w w większym stopniu wpływają na wydajność komputera niż wynika to z samej różnicy w procesorach.

    Tu już naprawdę fajna konfiguracja w budżecie z wydajniejszą grafiką GTX 1050Ti i mega szybkim SSD M.2 PCIe NVMe - tylko, że Asus.
    https://www.x-kom.pl/p/373116-notebo...1tb-win10.html
    Ostatnio edytowane przez Krazy ; 25-02-2018 o 15:15
    ----------------------------
    Aaron Szechter (Adam Michnik) - Polacy to stado tępych baranów (już nieaktualne)

  9. #1889
    Awatar zychu
    Dołączył
    09/2006
    Skąd
    z Łomianek
    Posty
    3,474
    Auto
    Honda Civic

    Domyślnie

    No ja mam podobnego della. Tez na tym procku i z takim ramem. Poki co zlego slowa nie powiem.
    Mind Full of Colors.

  10. #1890

    Dołączył
    12/2014
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    200
    Auto
    służbowe

    Domyślnie

    podobnie dobry, z lepszą matrycą, gorszym dyskiem, o ładnej biznesowej linii Acer. Gdybym miał kupić 17stkę poważnie bym się nad nim zastanawiał. Jest dobrze wykonany, choć wadą jest bateria.
    https://www.x-kom.pl/p/371097-notebo...gtx1050ti.html

    - - - Aktualizacja - - - -

    Cytat Zamieszczone przez zychu Zobacz posta
    No ja mam podobnego della. Tez na tym procku i z takim ramem. Poki co zlego slowa nie powiem.
    Właśnie "póki co"
    Różnica jest taka, że Ty będziesz musiał wymienić komputer jakieś 2 lata szybciej niż użytkownik komputera z prockiem 7300/7700HQ i szybszą architekturą wewnętrzną. Z tej perspektywy warto dołożyć te 600 zł do komputera.
    Po tym jeśli Agentowi męczą się w solidworksie kompy za 20 tys. to branie pod uwagę serii U jest klasycznym strzałem w stopę.
    W pracy mam procek serii "U" w domu serii "HQ". Zdarza mi się obrabiać te same materiały na obu komputerach. Uwierz, że w szybkości to jest przepaść.
    Ostatnio edytowane przez Krazy ; 25-02-2018 o 15:38
    ----------------------------
    Aaron Szechter (Adam Michnik) - Polacy to stado tępych baranów (już nieaktualne)

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •