Forum motoryzacyjne | autoGALERIA.pl

Wątek: Imperium Spamu

  1. #53071

    Dołączył
    09/2009
    Skąd
    Wieś pod miastem
    Posty
    5,566
    Auto
    4 x FR, 2 x DE, 3 x USA

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez test1uci Zobacz posta
    ssd do storage to właśnie najlepszy pomysł :-)
    a Ty myślisz że usługi storage na czym działają? - na talerzach??
    oczywiście masz różne tiery, i jak ktoś stawia mało ważną usługę, to można puścić na talerze, ale biznesowo istotne usługi opierają się tylko o ssd.
    Argument o 4/100 vs 1/100 popsutych dyskach jest w ogóle nieistotny, tak samo jak zabawa w odzyskiwanie danych - nikt tego nie robi! - bo po to masz NAS, żeby był tam RAID. Dysk się psuje, wyciągasz i wkładasz nowy. NASy mają do tego specjalne szufladki (np. mój quap ma).
    Zaletą ssd jest przede wszystkim wielokrotna poprawa szybkości działania i responsywności wszelkich operacji, szczególnie gdy jest tych operacji wiele.
    Drugą zaletą, jeżeli ktoś ma zamiar trzymać NAS w domu, jest cisza - dyski talerzowe non stop huczą i można oszaleć.
    No na pewno nie na SSD
    Zasadniczo HDD ma ogromną przewagę nad SSD - jak coś się rypnie to otwierasz dysk, przekładasz talerze i najczęściej większość danych daje się odzyskać. Z SSD (i ogólnie flashami) tak różowo nie jest.

    To, że HDD w NAS domowych huczy to fakt, tylko pytanie, czy masz to gdzieś schowane czy trzymasz w sypialni przy łóżku.

    Najlepsze rozwiązanie to jakiś NAS do domu na dwóch dyskach w RAID 1. Kosztować będzie okolice 1000-1500 PLN a pewność wysoka. Do tego kluczowe dane dodatkowo w chmurze i wystarczy.

    Ja mam QNAP. I co ważne: przy NAS w domu MUSISZ mieć porządny router a NAS podłączony do niego kablowo, najlepiej na 1 Gbps (i jak komputery po WiFi to na 5GHz). Inaczej będzie to okrutnie zamulało.

  2. #53072
    Awatar test1uci
    Dołączył
    06/2010
    Posty
    2,804
    Auto
    VW Golf Highline 1.4 TSI 160 DSG7 '10

    Domyślnie

    skoro masz raid to o jakim odzyskiwaniu danych piszesz? - raid 1 to mirror, to oznacza, że jeden dysk jest dokładną kopią drugiego. Jak jeden dysk pada, to wyciągasz go i wkładasz nowy, nic więcej nie musisz robić - dane są kompletne!

    dalej piszesz o gigabitowym routerze, albo wifi 5Ghz (?), gdzie te dyski w raidzie 1 dają realnie transfer na poziomie 20 mbps...

    nie chowaj NASa nigdzie do szafki, bo go zagrzejesz i spowolnisz, a w najgorszym przypadku po prostu usmażysz - z ssd będziesz miał ciszę i brak drgań.

    ...ale jak chcecie to kupujcie te talerze.
    Historia: Fiat Tipo S 1.4 8V '95 -> Renault Laguna Grandtour RN 1.8 8V '96 -> Fiat Grande Punto Sport 1.4 16V '06

  3. #53073
    Awatar zychu
    Dołączył
    09/2006
    Skąd
    z Łomianek
    Posty
    3,809
    Auto
    Renault Scenic III ph.III

    Domyślnie

    Jak mi dorzucisz do budżetu na 2x 2tb SSD pod nas to kupie ~~

    Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

  4. #53074
    Awatar Buzzer
    Dołączył
    12/2008
    Skąd
    Poznań
    Posty
    3,484
    Auto
    Mondek MK4

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez test1uci Zobacz posta
    skoro masz raid to o jakim odzyskiwaniu danych piszesz? - raid 1 to mirror, to oznacza, że jeden dysk jest dokładną kopią drugiego. Jak jeden dysk pada, to wyciągasz go i wkładasz nowy, nic więcej nie musisz robić - dane są kompletne!

    dalej piszesz o gigabitowym routerze, albo wifi 5Ghz (?), gdzie te dyski w raidzie 1 dają realnie transfer na poziomie 20 mbps...

    nie chowaj NASa nigdzie do szafki, bo go zagrzejesz i spowolnisz, a w najgorszym przypadku po prostu usmażysz - z ssd będziesz miał ciszę i brak drgań.

    ...ale jak chcecie to kupujcie te talerze.
    Cudujesz Pan. 20mbps? No bez jaj - przy duzych plikach 80Mbps idzie jak zle. Do tego zeby odczuc poprawe z zastosowania ssd trzeba kupic dobre dyski. Mam w lapku ssd od wd - seria green i powiem ze talerzak szybciej od tego chodzi.
    Dysk talerzowy pobiera okolo 4W do 5W (3.5 cala). Rozproszenie 10W to nie tragedia i z chlodzeniem problemu nie bedzie. Za cene 1 dysku ssd 2TB kupisz calego nasa z raidem 2TB na talerzach.
    Poza wszystkim - awaria macierzy i tak uziemia system wiec koszty rosna s funkcjonalnosc nie za bardzo.
    W enterprise gdzie te dyski na siebie zarabiaja ma to sens ale jak wspomnialem - do domu nie dostaniesz sprzetu "chmurowego" korzystajacego z rozwiazan typowo enterprise wiec moim zdaniem szkoda zawracac sobie tym glowy. Tym bardziej ze budzet.

  5. #53075

    Dołączył
    09/2009
    Skąd
    Wieś pod miastem
    Posty
    5,566
    Auto
    4 x FR, 2 x DE, 3 x USA

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez test1uci Zobacz posta
    skoro masz raid to o jakim odzyskiwaniu danych piszesz? - raid 1 to mirror, to oznacza, że jeden dysk jest dokładną kopią drugiego. Jak jeden dysk pada, to wyciągasz go i wkładasz nowy, nic więcej nie musisz robić - dane są kompletne!

    dalej piszesz o gigabitowym routerze, albo wifi 5Ghz (?), gdzie te dyski w raidzie 1 dają realnie transfer na poziomie 20 mbps...

    nie chowaj NASa nigdzie do szafki, bo go zagrzejesz i spowolnisz, a w najgorszym przypadku po prostu usmażysz - z ssd będziesz miał ciszę i brak drgań.

    ...ale jak chcecie to kupujcie te talerze.
    wiem na czym polega raid 1, ale jak spalą się oba to co wtedy?
    dyski dyskami, ale słaby router się przytyka w momencie, gdy np. z nas strumieniujesz film i przypadkiem masz jeszcze kilka urządzeń aktywnych. Poza tym jakie 20 mbps... sugerujesz ze talerz w raid 1 da raptem 2.5 MB/sek transferu? HDD to nie dyskietka 3,5"

    ja akurat mam szafe rackową, ale nie pisałem o schowaniu tego do szafki a o schowaniu. To różnica.

    a co do SSD to jedna podstawowa rzecz: CENA.
    HDD 4TB kosztuje w okolicach 500 PLN, SSD w okolicy 2k - to już jest 4-ro krotna różnica. A SSD w NAS nie ma szans pokazać swojej wydajności go bo po pierwsze NAS stłumi, po drugie WiFi a po trzecie router.

    Pamiętaj, że zawsze ogranicza Cię najsłabsze ogniwo, i możesz mieć bugatti chiron, które zasadniczo objedzie wszystko lub prawie wszystko, ale jak założysz mu dojazdówkę z limitem na 80 km/h to wyprzedzi Cię prędzej czy później fiat 126p.

  6. #53076

    Dołączył
    11/2012
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    507
    Auto
    BMW F31 340i Touring '17, BMW F20 118i '12

    Domyślnie

    Mój NAS z tego, co pamiętam razem z dyskami 2x3,5' bierze idle 7W i hałasuje dopiero wtedy, gdy dyski pracują. Ale i tak w ramach "audytu energetycznego" zdecydowałem się go włączać tylko na zgranie backupu, albo kiedy potrzebuję dostępu do danych, bo po co ma mi większość czasu niepotrzebnie chodzić? A te 7W to w skali roku ponad 60 kWh, czyli 30 kg węgla spalone w jakiejś polskiej elektrowni .

  7. #53077
    Awatar Buzzer
    Dołączył
    12/2008
    Skąd
    Poznań
    Posty
    3,484
    Auto
    Mondek MK4

    Domyślnie

    Synology to okolo 800zl. 2x2TB dedykowane do nasa to razem okolo 700zl. 1500zl za domowy system z 2TB. Biorac dyski 4TB wychodzi okolo 250 drozej.

    - - - Aktualizacja - - - -

    Nasa tylko kablem. Siec 1Gbps to standard w obecnych routerach.

  8. #53078
    Awatar test1uci
    Dołączył
    06/2010
    Posty
    2,804
    Auto
    VW Golf Highline 1.4 TSI 160 DSG7 '10

    Domyślnie

    Podsumowując, SSD nadaje się lepiej, tylko jest dużo droższym rozwiązaniem. Jeżeli nie potrzebujesz 2, 4, czy więcej TB przestrzeni, to kupić 2x1TB SSD i cieszyć się życiem.
    Szczególnie polecam do użytku domowego, gdy nie ma potrzeby aby NAS chodził nonstop i nie ma potrzeby zakupu bardzo drogich dysków dedykowanych pod NAS.
    Historia: Fiat Tipo S 1.4 8V '95 -> Renault Laguna Grandtour RN 1.8 8V '96 -> Fiat Grande Punto Sport 1.4 16V '06

  9. #53079
    Awatar Buzzer
    Dołączył
    12/2008
    Skąd
    Poznań
    Posty
    3,484
    Auto
    Mondek MK4

    Domyślnie

    Jesli chcesz okresowo robic backupy to moze lepiej po prostu kupic dwa zwykle dyski 2TB z kieszeniami i podlaczac je na czas wykonywania kopii.

  10. #53080
    Awatar zychu
    Dołączył
    09/2006
    Skąd
    z Łomianek
    Posty
    3,809
    Auto
    Renault Scenic III ph.III

    Domyślnie

    Kolega wie lepiej co ja chcę

    Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •