Nie podlaczaj go wiecej bo najprawdopodobniej padl sterownik/interfejs. Moim zdaniem naprawa dla specow bedzie latwa i co najwazniejsze nie droga jak na tego typu usluge. W jakich okolicznosciach padl?
Dla speców od odzyskiwania to jest najmniejszy problem. Poszukaj firmy, która tym się zajmuje i niech Ci wycenia.
Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
Nie podlaczaj go wiecej bo najprawdopodobniej padl sterownik/interfejs. Moim zdaniem naprawa dla specow bedzie latwa i co najwazniejsze nie droga jak na tego typu usluge. W jakich okolicznosciach padl?
Raz na jakiś czas (co kilka tygodni?) robił się bluskrin podczas korzystania z laptopa. Zwykle uruchamiał się ponownie, ale do pewnego momentu. Gdybym wiedział że to są symptomy kończącego się dysku to bym zrobił kopię.
Co do odzyskiwania danych, to jeden informatyk powiedział mi że w takich przypadkach to jest laboratorium i lot w kosmos, za który można zabulić kilka tysięcy złotych.
Były:
(1.) Fiat 126 elx (NGI 9F82) 00', (2.) Fiat Uno 0.9 + LPG (NGI C858 ) 07', (3.) Opel Astra G Caravan 1.6 + LPG (NGI 04777) 99' , (4.) Fiat Panda 1.1 + LPG (NGI 4L32) 07' , (5.) Fiat Grande Punto 1.4 8v + LPG (N0 SORRY) 08', (6.) Honda Accord 2.0 benzyna (NO 9999C) 09', (7.) Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo Benzina MA 170 TCT + LPG (N0 DAWAJ) 12'
Są:
Piaggio MP-3 400 (NOL 6Y06)
Renault Scenic II phII 2.0 136 KM + LPG (N0 NSENS)
Poszukaj firmy, skontaktuj się i będziesz wiedział
ssd do storage to właśnie najlepszy pomysł :-)
a Ty myślisz że usługi storage na czym działają? - na talerzach??
oczywiście masz różne tiery, i jak ktoś stawia mało ważną usługę, to można puścić na talerze, ale biznesowo istotne usługi opierają się tylko o ssd.
Argument o 4/100 vs 1/100 popsutych dyskach jest w ogóle nieistotny, tak samo jak zabawa w odzyskiwanie danych - nikt tego nie robi! - bo po to masz NAS, żeby był tam RAID. Dysk się psuje, wyciągasz i wkładasz nowy. NASy mają do tego specjalne szufladki (np. mój quap ma).
Zaletą ssd jest przede wszystkim wielokrotna poprawa szybkości działania i responsywności wszelkich operacji, szczególnie gdy jest tych operacji wiele.
Drugą zaletą, jeżeli ktoś ma zamiar trzymać NAS w domu, jest cisza - dyski talerzowe non stop huczą i można oszaleć.
Historia: Fiat Tipo S 1.4 8V '95 -> Renault Laguna Grandtour RN 1.8 8V '96 -> Fiat Grande Punto Sport 1.4 16V '06
Tylko dyski SSD mają określoną żywotność w porównaniu do HDD.
Poza tym cena
Czy ktoś się orientuje czy twory w postaci Hondy Insight/Hondy Jazz III z IMA to awaryjne twory? Na coś zwrócić uwagę przy zakupie (poza baterią i regularnym serwisem)?