Moze BMW stworzy marke miejskich modeli aut z pazurem i nowoczesna technologiaBylbym baaaardzo za ta idea
![]()
W Genewie BMW pokaże produkcyjną wersje tego conceptu o tej samej nazwie. Właściwie to jest elektryczne BMW serii 1 Coupe.
BMW ActiveE napędza 170-konny elektryczny silnik. Maksymalny moment obrotowy wynosi 250 Nm. Samochód wyposażony jest w akumulatory litowo-jonowe, a zasięg auta wynosi 160km. Ogólnie wszystkie szczegółowe elementy, które są montowane do samochodów elektrycznych starano się jak najbardziej zintegrować z całym nadwoziem. Tak żeby nic nie stracił z funkcjonalności jaką oferuje wersja spalinowa. Bagażnik ma pojemność 200 litrów.
Produkcyjna wersja ActiveE będzie wyjeżdżała z fabryki w Lipsku i ma trafić na rynek Europy, Stanów Zjednoczonych i Chin. Produkcja rozpoczyna się jeszcze w tym roku. W tym samym miejscu ma w przyszłości powstawać "Megacity" czyli typowe autko miejskie z takim samym napędem co ActiveE. Będzie zbudowane z włókna węglowego i wejdzie do sprzedaży w 2013r. Nie będzie sprzedawany jako BMW, tylko jako osobna marka.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
(c) autoweek
Moze BMW stworzy marke miejskich modeli aut z pazurem i nowoczesna technologiaBylbym baaaardzo za ta idea
![]()
Głupie, bezsensowne, niepasujące i nieprzystające marce ustrojstwo..![]()
No replacement for displacement
ja znowu napiszę - nareszcie.Rewolucja w napedzie jest nieunikniona.Pomijając emisję spalin, oby EV nadeszło jak najszybciej,poniewaz komplikacja układu napedowego siega juz granic absurdu, i po prostu mało kogo bedzie stac na absurdalnie drogie naprawy absurdalnie skomplikowanych układów spalinowych,skrzyn biegów....
Choc akurat marka z lansem, taka jak BMW,powinna nieco poczekac do czasu mozliwosci produkcji mocnych EV o zasięgu min.500km, bo rzeczywiscie akurat całkiem poważne auto BMW serii 1 z zasiegiem /dwusuwowego!/ skutera miejskiego to nieporozumienie....
Ostatnio edytowane przez Tombou ; 10-02-2011 o 18:31
Proszę o komentarze do newsa Tomka pt. BMW ActiveE - Elektryczna 'jedynka' coupe.
![]()
Fajne auto, bo łączy klasyke auta i nowoczesność. Zaskoczony jestem dzwiękiem jaki wydaje z siebie, myślałem, że bedzie gorzej
http://www.youtube.com/watch?v=JUYu2BPmTrg