-
parametry silnika przed zmianą softu praktycznie idealnie zgadzają się z danymi katalogowymi, dobrze to świadczy o Fordzie, bo z wątku wynika, że auto ma 2 lata, a nie zawsze silniki tak dobrze trzymają parametry.
-
Znajomy miał Octę 1.9 tdi skręconą na ponad 200 kucy (prawie 2x moc fabryczna). Zrobiła już ponad 200 000 km na programie i jeździ bezproblemowo. Tak jak pisze Atlis - regularne wymiany oliwy i filtrów i nie będzie problemu.
-
VIP
Bardzo ładny wynik
Ciekawe w takim razie, czy EB 150 i 180 różnią się czymś, poza softem.
-
EB150, 160 i 182 roznia sie tylko softem.
-
Ładny przyrost, ale to już trzeba chuchać i dmuchać, z Focusem pewnie daje radę, bo w 1.6 180 KM w S60 mnie negatywnie zaskoczył, chyba za mała pojemność jednak na większą masę. Ciekawe na ile można skręcić 2.0 przy Powershifcie.. Chyba niewiele, skoro z 203 KM zrobili samym softem 240.
edit: z tego co znalazłem to PS przyjmuje do 450Nm także nie jest źle.
-
w S60 nie jest problem pojemnosc, tylko masa tego auta...
2.0EB spokojnie przekracza 270KM. problem w tym, ze powershift, o ile dobrze pamietam, nie przeniesie wiecej niz 400Nm, wiec trzeba byc bardzo ostroznym z modzeniem...
-
No właśnie chodziło mi o pojemność w stosunku do masy.
Czyli nie jest tak źle, ale Powershift choć fajny i nieodczuwalnie zmienia biegi to do poganiania się średnio nadaje. Akurat przez ostatni tydzień jeździłem ojca Volvo i szczerze mówiąc te 240 KM spokojnie wystarcza, ale z manualem byłoby dużo lepiej. Jak wczoraj rano wsiadłem po tej przerwie do swojego auta i poczułem pedał sprzęgła pod lewą nogą to od razu się poczułem jak w domu. W tym 1.6 jest potencjał, wczoraj obejrzałem pierwszy odcinek nowego sezonu Top Gear z Fiestą ST. Swoją drogą padło tam fajne stwierdzenie Hammonda, że w tych autach nie jest ważne jak jedzie tylko co czuje się za kierownicą.
-
pojemnosc silnika tez nie wiele ma sie do masy... poprostu S60 jest sama w sobie ciezka - wazy 1500kg. moj focus wazy o 150kg mniej. a jezeli jest wyposazona w powershift-a to juz w ogole sie robi wolno.
-
150 kg to w sumie nie taka duża różnica, myślałem, że jest większa. Jeździłem w manualu. Większa pojemność daje Ci lepsze przebiegi momentu i mocy, silnik łatwiej kopnie większą masę. Ogólnie miałem wrażenie, że silnik troszkę się męczy z tym autem. Zwiększyło Ci się spalanie?
-
no jak masz auto ktore ma dwie tony to 150kg nie jest duzo...
spalanie bez zmian.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów