Forum motoryzacyjne | autoGALERIA.pl
Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Opinie Audi A5 2.0TDI Multitronic

  1. #11
    Awatar SpalaczBenzyny
    Dołączył
    08/2011
    Skąd
    Polska
    Posty
    71
    Auto
    Audi

    Domyślnie

    1. Faktycznie, najgorsza konfiguracja jaka tylko mogła być.
    2. Audi ma skrzynię S-tronic (dwa sprzęgła), jak automat to tylko ten. Multitronic to taka kaszana, że chyba nawet w salonie będą ją odradzali.
    3. 143KM to za mało na takie auto, skody octavie będą go objeżdżały.
    4. Audi bez quattro?!

  2. #12

    Domyślnie

    Twoje zdziwienie w stylu "Audi bez quattro" jest delikatnie nietrafione. Większość modeli Audi, które jeżdżą po naszych drogach to A4 i A3 w wersjach 2.0 TDI 140-143, 1.9 TDI 105-115KM lub nawet 1.6 MPI i próżno szukać u nich AWD. Faktycznie w przypadku A6 skala nie jest tak wielka, ale po ostatnich masowych wyprzedażach odchodzącej generacji, coraz częściej widuje 2.0TDI 170 lub nawet TFSI 170, zamiast trójki z quattro.

  3. #13
    Awatar Kubus
    Dołączył
    01/2009
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    708
    Auto
    Różniaste

    Domyślnie

    Wtrącę się w dyskusję i powiem że czytałem dużo opinii że 'nowy' Multitronic jest już zdecydowanie mnie awaryjny co wynika również ze zmiany oprogramowania w samej skrzyni.

    Teraz pytanie - może ktoś zna odpowiedź - dlaczego Audi do 1.8 TSI czy 2.0 TDI pakuje taką skrzynię kiedy np. w Skodzie (marce budżetowej) oferuje DSG (S-stronic) ? Wynika to z ułożenia silnika ? Swoją drogą mogliby dać już Tiptronika - przynajmniej to normalny automat a nie beznadziejna skrzynia bezstopniowa i nie chodzi o trwałość ale komfort używania.

  4. #14
    Awatar SpalaczBenzyny
    Dołączył
    08/2011
    Skąd
    Polska
    Posty
    71
    Auto
    Audi

    Domyślnie

    Wszędzie tam gdzie jest multitronic to może być i s-tronic (za wyjątkiem dużych momentów obrotowych, ponoć s-tronic ma wytrzymać do 550nm).
    W A1, A3 są małe silniki i tam też jest s-tronic. A silniki są tam ułożone poprzecznie (w sumie w skodzie też poprzecznie). Ograniczenie s-tronic jest więc od góry.
    Najprawdopodobniej to wynika takowego pozycjonowani, tj. s-tronic od A4 w górę jest oferowany z mocniejszymi silnikami i z quattro.
    Kolejna sprawa to taka, że s-tronic'ów jest kilka rodzai (6 biegów, 7 biegów), i nie mam oczywiście żądnych danych wewnętrznych, ale raczej dsg ze skody to nie to samo co s-tronic audi.
    Technologia (w sensie zasada działania, dwa sprzęgła) jest taka sama, ale dsg z octavii ze 120KM to co innego niż s-tronic z A6 co ma obsługiwać 300KM.
    A ostatecznie, to nawet jakby wsadzali tam to samo to największa różnica jest w kwestii oprogramowania do obsługi skrzyni oraz mocy silnika.
    Dwa sprzęgła polegają na tym, że zmieniają biegi w ułamku sekundy, i kto teraz będzie opracowywał lepsze oprogramowanie, tak aby ten ułamek sekundy względem pół sekundy w innych skrzyniach wykorzystać ten będzie robił najlepsze skrzynie. Już teraz s-tronic ma lepsze osiągi niż skrzynia manualna, a przed dwoma sprzęgłami było odwrotnie.

  5. #15
    Awatar Vincentus
    Dołączył
    07/2006
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    3,696
    Auto
    Kamaz

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Kubus Zobacz posta
    'nowy' Multitronic jest już zdecydowanie mnie awaryjny
    Tak, ale to ciagle jest jednak wyzszy poziom awaryjnosci niz w innych automatach.
    Dobry Kamaz nie jest zły

  6. #16
    Awatar SpalaczBenzyny
    Dołączył
    08/2011
    Skąd
    Polska
    Posty
    71
    Auto
    Audi

    Domyślnie

    @Tomek Switalski, wiem, że większość A3 i A4 niem a quattro, ale quattro dla Audi jest tym co wyróżnia się na tle innych. Jeżeli nikt nie przystawia pistoletu do głowy to quattro powinno się brać. Oczywiście 143KM i quattro to też trochę przerost formy nad treścią. Choć audi bez quattro i tak będzie jechało lepiej niż inne tańsze auta.
    Ten multitronic to taka stereotypowa skrzynia, jak zapytasz jakiegoś chłopa ze wsi, czy woli automat czy manuala, to odpowie, że nie jest niepełnosprawną babą aby automatem jeździć i będzie miał na myśli właśnie multitronica. Oczywiście skrzynia ta też jakiś tam poziom trzyma, takiego kompletnego badziewia by nie ładowali, ale będzie się dało odczuć, że auto jest jakieś takie wykastrowane.

  7. #17

    Dołączył
    07/2011
    Skąd
    Konin
    Posty
    607
    Auto
    Renault Megane II Grandtour

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez SpalaczBenzyny Zobacz posta
    Wszędzie tam gdzie jest multitronic to może być i s-tronic (za wyjątkiem dużych momentów obrotowych, ponoć s-tronic ma wytrzymać do 550nm).
    Mutlitronic może przenosić mniejsze momenty obrotowe (maksymalnie ok. 400 Nm) niż Stronic.
    Stronic bez problemu może zastąpić Multitronica, przecież i tak jest łączony z tymi samymi silnikami, ale tylko z napędem 4x4.
    Ktoś sobie coś wymyślił i jest tak, a nie inaczej.

  8. #18
    Awatar SpalaczBenzyny
    Dołączył
    08/2011
    Skąd
    Polska
    Posty
    71
    Auto
    Audi

    Domyślnie

    aaa... faktycznie, wyżej jest tiptronic (myślałem, że też multitronic obok niego), przy czym teraz patrząc na ofertę to tiptronic jest tylko w A8/Q7, nawet w S-ach i RS-ach jest już s-tronic... jeszcze kilka miesięcy temu w S i RS były tiptronici... teraz nawet w RS5 przy 4.2 FSI jest s-tronic, co prawda tam momentu tylko 440Nm ale skoro się zdecydowali ładować dwa sprzęgła do 'sportowych' wersji to pewnie już do tiptronica i innych 'gorszych' nie wrócą...

  9. #19

    Dołączył
    08/2011
    Skąd
    Największa wieś w PL
    Posty
    95
    Auto
    Skodillac

    Domyślnie

    Kupowanie Audi bez quattro to jak kupowanie C5 bez pneumatyki. Zupełnie bez sensu. Za te pieniądze w ośce można kupić ciekawsze i bardziej bezawaryjne auta.

  10. #20
    Awatar joker5513
    Dołączył
    02/2011
    Skąd
    Bory Tucholskie
    Posty
    1,587
    Auto
    Clio III 1.2 TCE, Kawasaki Vulcan S 650

    Domyślnie

    A po kiego grzyba 4x4 z takim silnikiem?? Żeby więcej palił?? Te 143 km nie spowodują chyba problemów z ich przeniesieniem.... Jakby dało się kupić wersję z manualem to można brać - tylko nie do miasta, bo nie można już chyba wybrać wersji bez DPF'a .....

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •