W ETCE cały czas stoi Octavia III na rok modelowy 2014 i 2015 w 1.8 i 2.0 TSI ma łańcuchy.
W ETCE cały czas stoi Octavia III na rok modelowy 2014 i 2015 w 1.8 i 2.0 TSI ma łańcuchy.
No właśnie, Twoje doświadczenia znajdują potwierdzenie (i to niemal takie same wartości) w motostacie, do którego wkleiłem odnośnik na poprzedniej stronie
W nowym 1.8 TSI jest ciągle łańcuch!!!
To jest list od Skoda Deutschland:
""Guten Tag, Herr Reinhold,
schön, dass Sie
sich an uns wenden!
Gerne
helfen wir Ihnen weiter. Ihr Octavia wird von einer Steuerkette angetrieben und
muss mit dem Motoröl betrieben werden, das der VW-Norm 504 00 entspricht. Die Viskosität
ist dabei nicht entscheidend. Bitte sprechen Sie Ihren ŠKODA Partner einmal
darauf an. Er wird Sie gerne umfassend beraten.
Haben
Sie vielleicht weitere Fragen? Oder benötigen Sie noch Informationen? Wir sind
immer gerne für Sie da!
Mit freundlichen Grüßen
ŠKODA AUTO Deutschland GmbH""
źródło: http://www.skodacommunity.de/skoda-f...59e#post990375
EDIT: z listu niejasno wynika, o jakim TSI mowa, ale w temacie widać że chodzi o 1.8 TSI 180 KM w Octavii 3.
Ostatnio edytowane przez pawel934 ; 27-01-2014 o 18:26
Pozdrawiam,
Paweł
Panowie my tu mowimy o A5, nie o A6. Wiadomo wieksze auto wiecej spali, szczegolnie w miescie, przy ruszaniu, na zimno, itp. Diesel do miasta sie raczej srednio nadaje... W moim A4 rano w duzych korkach, zima srednie mam nawet 16l/100km. Natomiast w Polsce na trasie (nie autostrady) z bagaznikiem na dachu osiagam 7-8l/100km/h przy normalnej, dynamicznej jezdzie. Jak na automat, 4x4 i ta moc dla mnie wynik bardzo dobry. Szczegolnie, ze przy tym obciazeniu auto nie traci tak dynamiki, wiec z wyprzedzaniem nei ma problemow.
Srednie mam 9l a jezdze raczej dynamicznie. W turbobenzynach (328xi i 2.0TFSI) wychodzilo mi ok 12l przy podobnej jezdzie.
A 1.8TFSI w ogole sie nie nadaje do A5 bo jest za slabe. Palil tyle co mocniejsze 2.0tfsi a dynamiki brak.
Dlatego jesli A5 to polecam albo 2.0tfsi albo 3.0tdi - innych alternatyw nie widze.
"A 1.8TFSI w ogole sie nie nadaje do A5 bo jest za slabe"
hmmm A to ciekawe. Byłem na jeździe próbnej Octavią z tym silnikiem i wg mnie to była rakieta. Poważnie. A tutaj taki wniosek...?
były: almera 1.4 1998, corolla 1.4 htb 2003, rav4 2.2 D4d 2008, Auris 1.6 TS 2014
obecnie: Subaru Forester XT 2014
https://www.youtube.com/watch?v=gC43i7Xlqqw
https://www.youtube.com/watch?v=cBaUCHiJxxs
Dynamiki brak? Za słabe?Widze ze Ci juz głowa sodowa udezyła do głowy. Nie kazdy potrzebuje auta ktore robi setke w 6 sekund. 1.8 tfsi ma 320nm wiec jak na 1500kg spokojnie wystarczy. Moj cc ze starsza słabsza wersja silnika juz jezdzi wystarczajaca dynamicznie w kazdych warunkach. Do tego potrafi spalic w miescie 9l bez duzego wysiłku. A5 ze starszym silnikiem 1.8 tfsi 250nm tez spokojnie da rade.
vadeRR, ale A5 jest duzo ciezsze (ok 1600kg z opcjami). Ile wazy Octavia? Pewnie tak 1400kg? Pewnie stad ta roznica.
Robak, jezdziles A5 z tym silnikiem? Ja jezdzilem i mowie jakie mam odczucia. Auto za malo dynamiczne, moze tez przez dlugie przelozenia biegow - nie wiem. A ze trzeba mocniej depnac, zeby sie bujnal to palilo tyle samo co mocniejsze 2.0tfsi, ktore robi to samo lzej.
Wy tu piszecie o autach lzejszych 100-200kg a to duza roznica. To ze w jednym aucie ten silnik sie sprawdza nie oznacza, ze wszedzie bedzie tak samo.
Co za różnica ile pali? Ważniejsze ile będzie kosztowała naprawa jak już się zepsuje
@ Pawel934
Pytanie czy ten list od Skoda Deutschland jest prawidłowo przypisany do wątku. Sam już nie wiem, słyszałem z dwóch źródeł rzekomo pewne informacje, że jest pasek.
Właściciel o swoim samochodzie napisał tak: a cały osprzęt od s3/r20 to pewnie im powiem ze krasnale mi zamontowały......albo TTTM http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...181222#1181222
Co do tego konkretnego przypadku - zwracam honorAle poza tym słyszałem nie raz o przypadkach awarii 2.0 TSI, choćby przytoczony przeze mnie przykład wśród znajomych w A5.
- - - Aktualizacja - - - -
Na tej samej stronie tematu: "dobra...tak na szybko co dziś zdazylismy sprawdzić....wałki się obracają....łańcuch jest napięty jak baranie jaja...ale po przeskoczeniu i tak by chyba był napięty...to tak na szybko bo dzisiaj czasu nie mieli wiec chyba na razie to i tak nic jeszcze nie przesądza....wczoraj popołudniu przyjechał kolo A4 B8 allroad...z nierówną pracą silnika.....zdążyli tylko kompa podpiąć...jak go zgasili to już więcej nie odpalił...brak kompresji...zgadnijcie jaki silnik :lol:"
No i jeszcze kilka stron dalej (słowa autora tematu): "na moje miejsce od razu wjechał AUDIK ....z CDNC..... na to samo" /CDNC to 2.0 TFSI/
![]()
Pozdrawiam,
Paweł