-
tak sobie czytam to wszystko..i te wypowiedzi na forum octaviaclub.pl i włos się na głowie jeży. z tego powodu, że ja sam planowałem bardzo poważnie, no tak na 99% zamawiać octavię 1.8 TFSI (zamiast ravki), bo zauroczyłem się tym samochodem. Ale teraz widzę, że to może być tylko na dzień dobry, a ja chciałbym auto na co najmniej 7 lat. I coraz bardziej do mnie dociera - niestety albo stety, że chyba ravka z wolnossącym benzyniakiem 2.0, starym sprawdzonym znajomym, jest o wiele bezpieczniejszym wyborem - pewnie, że nie będzie miała tego kopa, ale nie będzie się sama psuć i zdrowia mojego przy okazji, tak jak właściciele skód i innych VAG-ów opisują
-
Nie wiadomo jak naprawdę awaryjne są silniki TSi. Fora internetowe mają do siebie to, że wyolbrzymiają problemy. Wiadomo za to, że sama świadomość potencjalnej awarii psuje mocno samopoczucie i poczucie zadowolenia z samochodu.
Swoim 1.8 TSi byłem na wyjeździe z żoną i małym dzieckiem kilkaset km od domu. Jadę sobie w najlepsze a tu nagle słyszę terkot rozrządu. Wiem, że najważniejsze żeby nie jechać dalej wiec szybo zjeżdżam na pobocze. Otwieram maskę - klekocze jak to TSi ale poza tym ok. Wracam na trasę.. wszystko w porządku. Jadę normalnie, wyprzedzam kilka samochodów i znowu to słyszę. Okazało się, że hałasował rozrząd w jakimś oplu przede mną. Jak zjechałem na pobocze to odjechał więc przesłałem go słyszeć, potem powyprzedzałem trochę i go dogoniłem 
Niby historia zabawna ale gdyby rozrząd sie jednak wysypał na drugim końcu polski, ja z rodziną i wypełnionym (pojemnym) bagażnikiem to byłby problem jak cholera. Niestety jak się człowiek naczyta to potem to przekonanie o potencjalnej awaryjności i "kruchości" tych silników gdzieś z tyłu głowy siedzi.
Ostatecznie żadnych problemów z nim nie miałem ale wolę mieć spalanie w mieście 15 (17 w zimę) i przekonanie o tym, że jeżdżę solidnie zrobionym autem niż oszczędzić niewiele ale stresować się jak usłyszę jakiś dziwny dźwięk.
-
Coś słabe wyciszenie masz w tym aucie.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów