Bardzo mnie to cieszy, że w klasie LMP1 przybywa nowy gracz, oby był konkurencyjny to już w ogóle będzie świetnieNic tylko czekać na następnych producentów.
Toyota ogłosiła, iż w przyszłym roku powróci do 24-godzinnego wyścigu Le Mans i wystartuje w serii FIA World Endurance Championship. Podwozie zupełnie nowej maszyny klasy LMP1, która ma być hybrydą powstanie w Niemczech (Toyota Motorsport), silnik w Japonii (Toyota Motor Corporation), a zespół będzie miał swoją bazę w Kolonii. Samochód wyjedzie na pierwsze testy na początku przyszłego roku.
Źródło: Toyota
Bardzo mnie to cieszy, że w klasie LMP1 przybywa nowy gracz, oby był konkurencyjny to już w ogóle będzie świetnieNic tylko czekać na następnych producentów.
"Z poziomu standardu wybija się Ferrari. Nie ma znaczenia, czy mówimy o 430, 599, czy 612 - po prostu czuje się, że każde z nich jest czymś innym. Czymś lepszym."
J. Clarkson
Jako uzupełnienie news pt. Toyota wraca do Le Mans w 2012 roku
Kliknij aby powiększyć
![]()
Dobrze, że Toyota wraca do LMP1, ale poważnie wątpię czy uda im się powalczyć z Peugeotem i Audi.
Lola i Aston Martin też są poważnymi graczami w tej klasie, a pomimo kilku lat startów nie są w stanie zagrozić czołowej dwójce (w tym roku Aston dał popis wycofując pierwsze auto po 9min, drugie po 50)
Po za tym przepisy są tak konstruowane żeby możliwie wyrównać różnorodne konstrukcje, np. zmniejszone baki paliwa w dieslach co niweluje zysk w postaci oszczędności paliwa. Po wygranej Mazdy w 90r zakazano silników Wankla, więc jeżeli hybrydzie udało by się nawet zabłysnąć to by ją szybko zrównali z ziemią. Chociaż ostatnio eko-trend dotyka nawet takich dziedzin jak motorsport więc istnieje szansa że hybrydy dostaną amnestię i reszta stawki również zostanie zmuszona do tego wynalazku (wyniki hybrydowego eksperymentu w klasie LMP2 jednak dają znak że to nie jest dobry pomysł).
"gwiazda na masce to czujnik parkowania dla ubogich".. LiveLetDie
Jeśli chodzi o Toyote, jestem za.
@Cooler: W Astonie cały zespół olał tegoroczny wyścig, na relacji nawet mówili że to pierwszy rok z nowym autem i nie za bardzo im zależy![]()
Pierwsze zdjęcia:
Źródło: pistonheads.com
----- Poprzedni post napisany 18-01-2012 o 17:16 -----
TS030 przy okazji testów na Paul Ricard oficjalnie (TS020 była słynna GT-One), choć szczegółów technicznych ciągle brak i nie wiadomo kiedy auto zadetiutuje w wyścigu (ponoć tegoroczne Le Mans). Maszynę poprowadzą Alex Wurz (2 wygrane w Le Mans), Nicolas Lapierre (5 miejsce w Le Mans) oraz Kazuki Nakajima (w Le Mans jeszcze nie startował).
Źródło: motorinside.it
ciekawe czy Furz sie miesci w tej Toyceza duzo czasu beda tracic na ustawianie fotela :lol:
ladna ta Toyota. wierze w wygrana!
A ja bym chciał, ale spójrzmy realnie - pokonać Audi będzie niemal niemożliwe.
"gwiazda na masce to czujnik parkowania dla ubogich".. LiveLetDie
ile tych Toyot wystartuje? jedna poswieca na atak kamikaze na Audi i po sprawie. najlepiej by bylo, gdyby uderzyli w boks. eksplozja i pozar baterii wszystko zalatwi![]()
Według francuskiego AUTOhebdo drugi zespół z dwoma Japończykami miałby poprowadzić Buemi.