Wankiel niebył stosowany wyłącznie w RX-7, montowali go w całej serii RX, niestety wszystkie te modele razem z cudownym RX-3 były produkowane tylko w latach 70-80. Te pierwsze wankle miały duży współczynik mocy do pojemności komory spalania (bo niemożna tu mówić o skoku tłoka) i mechanicznie były niedo zdarcia ponieważ składały sie z kilkunastu elementów i można by taki silnik samodzielnie pod stołem złożyć ale oczywiście coś za coś, nigdy (nawet teraz) niewymyślono skutecznej uszczelki dla tłoku, nieodpowiednio użydkowany łatwo pali olej a takowa uszczelka i ewentualne inne części zamienne były horendalnie drogie no i oczywiście spalanie, RX-3 palił 10-12l na 100 przy pojemności 1,3l ( i mocy około 130KM). Naet w RX-8 trzeba pamiętać by nie pałować zimnego silnika oraz bardzo często (w porównaniu do klasycznych silników) wymieniać olej silnikowy. Ja miałem okazje pare razy zobaczyć RX-3 z 1978r. posiadają takie auto znajomi rodziców, zostało sprowadzone z norwegii w świetnym stanie, niestety niejest obecnie użydkowane i rdzewieje, mam nadzieje że kiedyś mi ją odsprzedająNo i jest oczywiście ekstremalnie unikatowa. Ktoś wie może o jakimkolwiek egzemplarzu RX w polsce (oprócz RX-7 i RX-8 )??
EDIT:
No i pierwsze wankle bardzo zatruwały środowisko...