Nie wiem gdzie znalazłeś prześwit Captura ale w testach które czytałem podawali 17 cm i w to jestem jeszcze w stanie uwierzyć. Nie wierzę natomiast żeby 2 cm prześwitu były ważniejsze od samego systemu który symuluje pracę napędu na 4 koła.
Mówię tu oczywiście o jeździe po normalnych drogach gdzie spadło więcej śniegu niż zwykle lub o dziurawej i nie utwardzonej nawierzchni gdzie zwykłym samochodem trzeba by było jechać bardzo wolno i ostrożnie. W takim samochodzie nie biorę pod uwagę możliwości jazdy w terenie bo nie po to zostały one stworzone a głównie tam przydaje się wysoki prześwit.
Do pokonywania miejskich krawężników Captur wystarczy ale bardziej uniwersalne wydają się 500tka i 2008. Tyle ze system wspierający jazdę po gorszych nawierzchniach w Peugeot jest dostępny tylko w mocniejszych wersjach silnikowych, w najwyższych wersjach wyposażeniowych i jeszcze za dopłatą. Oznacza to że niewielu sobie na niego pozwoli bo cena mocno przekroczy 70 tys. W 500L trekking jest już w podstawie i z każdym silnikiem.