Pamiętaj o odpowiednio wytrzymałym sprzęgle. Znane są przypadki, kiedy to po ''chipowaniu'' wytrzymałość sprzęgieł spadała nawet do roku użytkowania, a samochody nie osiągały docelowych parametrów..
Witam,
Zdecydowałem się na wgranie programu do mojego 2,4JTD.
Stock to 140KM/304Nm
0-100km/h - 10,2s (katalog)
60-80 na IV - ok 6s (stoper)
80-120 na V - ok. 9s (stoper)
V-Max - 205km/h (katalog) / 220km/h licznik (210km/h GPS).
Celujemy w 170KM/370Nm
Jak się mogą zmienić orientacyjnie wyniki powyższych pomiarów/danych ?
"More is better" - J.Clarkson
Pamiętaj o odpowiednio wytrzymałym sprzęgle. Znane są przypadki, kiedy to po ''chipowaniu'' wytrzymałość sprzęgieł spadała nawet do roku użytkowania, a samochody nie osiągały docelowych parametrów..
''To, że nikt się nie skarży, nie znaczy, że wszystkie spadochrony były dobre''
Co to znaczy pamiętaj o sprzęgle (odpowiednio wytrzymałym) ?
Chip nie jest dla idioty i nie może być robiony przez idiotę. Jak ktoś katuje auto to szybko zajeździ i fabryczne sprzęgło. Jak modyfikację przeprowadza się u kowala to auto też długo nie pojeździ bezawaryjnie.
W klekocie będziesz miał jakieś 20% przyrostu mocy i momentu. Urwiesz około sekundy 0-100 ale jakie to ma znaczenie? Ważne, że poprawi się elastyczność na wyższych biegach. Dobry tuner pisze program tak, że różnicę zobaczysz głównie przy wyprzedzaniu. I chyba o to chodzi.
Źle się wyraziłem - miałem na myśli to, żebyś wziął pod uwagę sprzęgło w Twoim samochodzie, które ma ograniczony parametr przekazywania momentu obrotowego. Gdy sprzęgło otrzyma od silnika za dużą moc, to zacznie się ślizgać zwiększając zużycie elementów ciernych a przy tym nie dając prognozowanych wyników. W skrócie ujmując - dostosuj moc do parametrów sprzęgła![]()
''To, że nikt się nie skarży, nie znaczy, że wszystkie spadochrony były dobre''
Aha, dzięki. Bo już się bałem, że zalecacie wymianę sprzęgła na odpowiednio mocne.
Mnie faktycznie zależy na mocy przy użytecznych prędkościach (wyprzedzanie, zmianę pasa).
Wyścigi na światłach to było 10 lat temu w japońcu więc sprint do setki chcę znać tylko aby się orientować na ile moc przełożyła się na zrywność.
Samuraj nie bedzie tego robił samemu. Pojedzie do dobrego tunera to ten będzie wiedział dokładnie jaki moment może przenieść sprzęgło i dostosuje do tego program. Różnica na pewno będzie odczuwalna.
Polecam Aligatora w Katowicach albo Compsport w Bielsku-Białej.
Micrus, prosze o wiecej szczegolów Aligatora w Katowicach, interesuje sie tym.
wczesniej chipowalem transita 85 hp (przyrost do 105 hp) w auto włocławski (czy jakos tak)
a teraz czekam az sie gwarancja skonczy i może znów...?
FUCK FUEL ECONOMY
TDi engines are for senior citizens.
Aligator czyli Wojciech Gołąbek - dynosoft.pl. Ścisła czołówka tunerów w Polsce. Można polecić z czystym sumieniem.
Samurai - spokojnie mozesz sekunde z kazdego parametru odjac. Co do predkosci maksymalnej - zalezy od tego, jak jest poskladana skrzynia. Ja mialem katalogowo 212km/h i tyle rzeczywiscie samochod jechal, z lekkiej gorki mozna bylo go do 220km/h dopchac. Teraz 238km/h na prostej drodze, na piatym biegu, do odcinki brakuje jakies 600 obrotow, czyli z gorki jeszcze pod 250 pojdzie, ale na 6. biegu nie utrzyma predkosc, czyli to maks mozliwosci tego auta, bo na wiecej trzebaloby duzo wiecej mocy.