szukaj salon polska wlasnie jak jest w tym linku, po za tym sprawdzic blachę, bo auto jest praktycznie bezawaryjne i nie ma sie czego przyczepić ani jakiś 'przypadłości'
a o nagarach nic nie slyszalem, to przeciez silnik bez turbo![]()
Panowie krótka piłka
http://otomoto.pl/lexus-is250-salon-...C31480619.html
Warte to auto uwagi? Na coś szczególnie trzeba zwracać uwagę przy kupnie tego (lub innego egzemplarza - celem poszukiwań ten silnik ale z automatem) Lex'a? No i najważniejsze - to jest wolnossący silnik z bezpośrednim wtryskiem. Też występuje problem zbierania się nagarów w silniku (jak np. u VAG'a w FSI), czy Japońce ogarnęli jakoś ten temat? Czy rdza go bol, jak zawiecha na naszych badziewnych drogachi itp. ?
Byłbym wdzięczny za jakieś wartościowe uwagi![]()
Ostatnio edytowane przez joker5513 ; 11-12-2013 o 19:11
szukaj salon polska wlasnie jak jest w tym linku, po za tym sprawdzic blachę, bo auto jest praktycznie bezawaryjne i nie ma sie czego przyczepić ani jakiś 'przypadłości'
a o nagarach nic nie slyszalem, to przeciez silnik bez turbo![]()
FUCK FUEL ECONOMY
TDi engines are for senior citizens.
No właśnie o to chodzi, że jest bez turbo.
W doładowanych silnikach nagar się nie osadza/wypala.
"gwiazda na masce to czujnik parkowania dla ubogich".. LiveLetDie
ale nigdy nie bylo słyszane (czytam fora użytkowników i nie tylko) żeby sie osadzałmoże użytkownicy wiedza lepiej, ja o tym samochodzie staram sie być na bierząco, bo nie ukrywam ze mi sie podoba i sam sie bede nad nim zastanawiał w przyszłości.
FUCK FUEL ECONOMY
Micrus jest dobrze rozeznany w temacie. z tego co pamietam byl tam problem z nagarem.
#drivetastefully
Skoro już zostałem wywołany do tablicy to powiem, że w silnikach Toyoty, podobnie jak u innych producentów problem występuje. Są niewielkie spadki mocy (do 10%). Problem jest widoczny przede wszystkim w USA bo w stanach jeżdżą na paliwach o niższej liczbie oktanowej. W USA jest akcja serwisowa bo od odkładania się tego nagaru pojawia się problem ze spalaniem stukowym - rozbierają silnik i czyszczą. U nas kłopotu raczej nie ma ale osobiście tankuję co jakiś czas 98. Rdza go raczej nie boli ale każdy egzemplarz warto dokładnie obejrzeć.
Poza tym żelazo bezproblemowe.
Szukałem kiedyś takiego dla siebie. Autko najlepiej kupić w wersji Prestige. Niesamowite nagłośnienie. Ogólnie bezawawaryjny tylko dużo pali jeżeli się ktoś z diesla albo małej benzyny przesiada.
Eeee... skoro też lubi nazbierać węgla to raczej nie ma się co pchaćEwentualnie co innego polecalibyście w budżecie do 60 tys złotych. Ma być niezawodne, w miarę świeże i niezajechane, benzyna 200+km najlepiej v6, automat, wygodne i nie być BMW
Przebiegi roczne do 10 tys km więc spalanie też jakoś mega ważne nie będzie.
przeciez tylko wersje z ameryki lubia jak napisal kolega a europejczyki z innym paliwem juz nie, osoboście pierwszy raz slysze, pewnie dlatego ze nie czytalem co w ameryce piszczy![]()
FUCK FUEL ECONOMY
Każdy silnik zbiera nagar. To normalne. Te z bezpośrednim wtryskiem zbierają trochę więcej ale nie stanowi to większego problemu. Zresztą kolejni producenci wchodzą w tę technologię (Mazda, Honda w USA). Silnik w moim aucie też zbiera i samochód kupiłem świadomie, po dokładnym rozeznaniu się w sytuacji. Inni producenci mają inne problemy, zwłaszcza VAG, w którym niemal każdy silnik ma jakieś cyrki z rozrządem.
Cały problem z nagarem zrobił się głośny jak ktoś pojechał Audi RS4 na hamownię i okazało się, że auto ma kilkadziesiąt km za mało. W codziennym użytkowaniu tego nagaru nie widać i w niczym on nie przeszkadza. Problem jest raczej forumowy niż użytkowy.
Lexusy są bardzo wysoko w statystyce niezawodności, ten silnik 2500 cm3 jest robiony do dzisiaj w tej samej technologii, nie słyszałem żeby były z nim jakieś problemy. IS jest nietuzinkowy i fajnie jeździ (taki japoński odpowiednik BMW 3) więc warto go poważnie rozważyć. A dzięki temu, że wolnossący to zakup używki jest dużo bezpieczniejszy. Tylko miejsca w środku malutko, zwłaszcza na tylnej kanapie.