fajne auto - mam nadzieję, że nie zabiją go ceną - moim zdaniem powinno być nieco tańsze niż obecne C4
jednak odchylane
Najbardziej podoba mi się wnętrze; prostota, wyciągnięcie brył, delikatne ozdobniki - modernizm pełną gębą . Szkoda, że zabrali nieco z conceptu (plastiki o fakturze materiału, kierownica, brak tunelu) - ale i tak jest nieźle. Jest to mój nr 2 zaraz po BMW i3.
Odnośnie przedniej szyby - w concepcie dano mniejszą, żeby nie zaburzyć linii okien, jednak taka szyba jest za mała do normalnego użytku. Najlepiej obrazuje to test What Car?
http://www.youtube.com/watch?v=3USvy2JlVus
Ostatnio edytowane przez No_wizard ; 05-02-2014 o 11:13
fajne auto - mam nadzieję, że nie zabiją go ceną - moim zdaniem powinno być nieco tańsze niż obecne C4
Za takie samochody lubię CitroenaWnętrze też super. Pod tym względem mocno zawiódł mnie C4 Aircross, którym teraz jeżdżę. Jest taki... zwykły. Zacieram rączki na Cactusa
![]()
Dla zainteresowanych http://c4cactus.citroen.com/pl
Więcej szczegółów już dziś o 20.
Na wszystkich dotychczasowych zdjęciach pokazują nam skrzynię MCP, zwaną kiedyś sensodrive. Zobaczymy jak gama silnikowa się zaprezentuje, duże szanse są na nowy silnik 1.2 R3 THP, który zapowiedziano w wariantach mocy 110 i 130.
Zatem czekamy![]()
Czy każdy nowy Citroen będzie tak teraz wyglądał
Citroen od tego modelu rozpoczyna troszeczkę inne plasowanie swojego produktu. Teraz seria C ma być prosta i pozbawiona bajerów. Nie ma tu miejsca na fanaberie. Cactus ma być prostym samochodem w przystępnej cenie” – powiedział Pierre Monferrini, szef linii C i projektów rozwoju.
Od wypasu będą DSy.
Other notable features inside include the ‘Easy Push’ button system that replaces the conventional automatic lever on models fitted with Citroen's Efficient Tronic Gearbox (ETG), a standard 7-inch touchscreen for the infotainment and air-conditioning systems, and a fully digital instrument panel behind the steering wheel.
The compact model is 4,160mm (163.8 inches) long, 1,480mm (58.2 inches) tall and 1,730mm (68.1 inches) wide, riding on a 2,600mm (102.4 inches) wheelbase, and featuring very short front and rear overhangs. It’s smaller than the your usual compact hatch but marginally bigger than the Fiat 500L.
Citroen based the C4 Cactus on its Platform 1, found on the latest Citroën C3 and Peugeot 208 models. According to the French carmaker, the C4 Cactus tips the scales at a lightweight 965kg (2,127 pounds), or 200kg (441 pounds) less than the C4 hatchback.
While this was not mentioned in Citroen's release, Autocar magazine reported that the low base weight was partially achieved because the French firm engineered it for a vehicle that will have a maximum top speed of 118mph (190km/h), which reduced the need for stronger and heavier chassis components (i.e. suspension), brakes, and even cooling systems.
The availability of small displacement engines also helps, as the C4 Cactus will initially be offered with a 81bhp 1.0-liter three-cylinder turbocharged petrol, an e-THP 108bhp, a 91bhp eHDI diesel and a 99 bhp BlueHDI diesel that consumes 3.1l/100km (equal to 75.9mpg US / 91.1mpg UK) and emits 82g/km of CO2. Further details about the car's powertrains are to be announced in Geneva.
a tak mógłby wyglądać:
(c)carscoop.com.theophiluschin.com
Nikt tu jeszcze o tym nie napisał, ale na worldcarfans.com podali informację, że Cactus ma być także dostępny w formie przypominającej abonament w sieciach komórkowych - płaci się miesięczny abo i nie obchodzi nas nic poza dolewaniem paliwa - ubezpieczenie, serwis itp. zalatwia Citroen. Wysokość "abonamentu" ma być zależna od deklarowanego miesięcznego przebiegu.
Szkoda, że tylko silniczki o mikroskopijnej pojemności będą montować. Auto jest lekkie, więc jakieś nie za mocne, ale naturalnie oddychające 1.4 by się sprawdziło.
Sam w to nie wierzę, ale nie mam już Maybacha w avararze o_O
^^ (R)