Faktycznie osiągi nie najgorsze jak na tanie autko, jakim z założenia jest ten produkt.
W tej klasie aut moc silnika jak się okazuje nie jest tak istotna. Większość Capturów sprzedaje się z silnikiem 0.9 TCe. C4 cactus zapewnia podobne osiągi jak Renault z silnikiem VTi 82. e-THP 110 legitymujący się przyspieszeniem 0-100 w 9.3 s wydaje się być w zupełności wystarczającym silnikiem do tego typu samochodu, podobnie sprawa się ma z silnikiem BlueHDi 100, który setkę robi w 10,3.
Gama silników dzięki tak niewielkiej masie wydaje się być atrakcyjna.
Faktycznie osiągi nie najgorsze jak na tanie autko, jakim z założenia jest ten produkt.
Ja się wczoraj przyjrzałem temu konfiguratorowi i porównywałem ceny innych pojazdów. Bogaty Cactus thp 110 wyszedł mnie 22500 Euro. Dla porównania tam 22500 Euro kosztuje Dacia Lodgy, która w identycznej wersji kosztuje w Polsce 62000zł (Prestige dci 110 5-osob). Wiem, że to nie jest może adekwatne, ale daje jakieś porównanie. Wiadomo też, że ceny w konfiguratorze Citroena są dalekie od realnej ceny zakupu - jeżeli to auto byłoby w takim wyposażeniu (navi, szklany dach, alufelgi, kamera cofania, autom. klima) za poniżej 60000 - bardzo ciekawa oferta.
Jest droższe, ale tam C4 ma w najtańszej wersji silnik e-THP 130 - czyli 1.2 turbo 130KM. DS3 w podstawie ma 82KM mocy.
We Francji ceny startują od 13,950 ojro. Nieźle, nieźle. Czyżby u nas 49,9tys? (źródło carscoops)
Pozdrawiam,
Tomek
U nas będzie od 42 - 43 000, czemu? C1 w podstawie to około 33k, a zauwazylem, ze C1 z otwieranym dachem kosztuje w najniższej wersji tyle samo co Cactus w podstawie, a raczej watpliwe aby C1 z kawalkiem szmaty zamiast dachu startowala od niemalże 50k. Te 10k to max doplaty wg mnie, wiec tym samym Cactus bedzie tylko troche drozszy od Dustera.
Ostatnio edytowane przez Grey ; 13-03-2014 o 22:04
troche niezlych zdjec wnetrza z AB - http://www.autobild.de/bilder/citroe...712.html#bild7
Oparcie się przecież składaTylko z tego, co widać, się nie dzieli i siedzisko jest na stałe zamontowane.
Sam w to nie wierzę, ale nie mam już Maybacha w avararze o_O
^^ (R)