pewnie trzeba będzie zrobić jak piszesz - znaleźć moduł (tylko gdzie...??)
Niestety muszę tylko poczekać na miejsce u swojego mechanika
Moja rada to kupić używany moduł ale sprawny i tyle. Opel potrafi niemiło zaskoczyć. Np. żłopiące olej 1.6 16v - oczywiście wszyscy mądrzy jak to się łatwo naprawia ale jak odstawiasz do mechanika i chcesz mieć gwarancję, że będzie działać to nagle jest problem bo to albo to albo co innego może być i w zasadzie nikt nie da gwarancji (nawet ASO!), że po przeprowadzonej naprawie będzie dobrze.
Skoro wiesz co padło to wymieniaj i tyle. Posprawdzaj przy okazji połączenia elektryczne.
- - - Aktualizacja - - - -
Jak auto było serwisowane w ASO to kłóć się o udział w naprawie. Moim zdaniem powinni uznać winę bo przecież co użytkownik może na układ wspomagania? Ewidentna wada ukryta. Kupowałeś u dealera lub komisie - możesz jako o wadę ukrytą się wykłócać.
pewnie trzeba będzie zrobić jak piszesz - znaleźć moduł (tylko gdzie...??)
Niestety muszę tylko poczekać na miejsce u swojego mechanika
No bo naprawa tego polega praktycznie na remoncie silnika, bez 3000 nie podchodź, wszystkie tańsze opcje to kombinowanie.
A ASO to banda debili i uciekaj od nich, u mnie problem podpartych zaworów diagnozowali dwa miesiące wymieniając wszystko po kolei i nawet nie myśląc o wsadzeniu szczelinomierza w pewne miejsca..
forumowicze - pytanie odnośnie mojej usterki (tak długo to trwa)
Naprawia mi prywatny serwis - po dogłębnym badaniu wyszło, że winny jest ABS - do wymiany pompa ABS - mechanik na razie powiedział mi, że będzie to kosztować ok. 900 zł - czy nie za dużo??
Z pompą? Powiedział bym, że tanio bo to jest droga część - pewnie montować będzie używkę.
tak chodzi oczywiście o używkę
A przyczyna uszkodzenia pompy jest znana? Szkoda by było aby ta też padła.
sprawa jest dość dziwna i tak naprawdę nie do końca odkryta - mechanik podejrzewa po prostu jakąś wadę fabryczną
objawiło sie to wyłączeniem wspomagania - serwis ewidentnie dał d..y przy diagnozowaniu, po prostu stwierdził, że trzeba wymienić wspomaganie i tyle - nie bardzo bawił się w szukanie przyczyny. Według mechanika, który naprawia auto wsomaganie jest ok, ale nie działa ze względu na brak komunikacji z ABSu
Generalnie historia diagnostyki w serwisie Opla to komedia - postawa Opla Polska też pozostawie wiele do życzenia
chciałbym temat już zakończyć i mam nadzieję, że za parę dni dostanę sprawny samochód..ech...
- - - Aktualizacja - - - -
jako, że złość na ASO mi nie przeszła to pokrótce opiszę ich "wyczyny"
1. Po odstawieniu auta z niedziałającym wspomaganiem po 2 dniach stwierdzili, że to wina akumulatora (słabe ładowanie)...po "naprawie" auto przejechało 100 m i problem powrócił, pracownik ASO sam przyznał, że nie zroblili jazdy testowej....
2. Po ponownej diagnozie stwierdzili, że padł moduł wspomagania kierownicy - podobno nie dało się go na nowo zaprogramować (brak komunikacji) -a mechanik, który teraz naprawia samochód przy diagnostyce stwierdził, że aktualne opramowanie wspomagania było wgrane w grudniu 2017... czyli nawet nie wiedzieli, że zaprogramowali wspomaganie...
3. Odbierając niesprawne auto (bez wspomagania) nie chciało im się na nowo naładować akumulatora (a przynajmnije odłączyc jak auto stało - cały czas był pobierany prąd z akumulatora i sie rozładował). Auto odpalili mi "na kable" - chciałem żeby chwilę pochodził na postoju, żeby naładować akumulator więc na włączonym silniku wysiadłem z samochodu...i wtedy centralny zamknął samochód... Oczywiście nie miałem 2 kluczyka, serwis rozłożył ręce ("oni takich rzeczy się nie tykają") - AUTO STAŁO NA ICH PARKINGU (nawet nie ruszyłem metra) musiałem wezwać pomoc do otwierania zatrzasniętego samochodu (koszt 150 zł, którego oczywiście serwis nie chciał pokryć)...
Z racji swojej pracy często mam styczność z salonami...ale poziom tego co prezentuje serwis Opla z Gliwic jest poniżej krytyki...
Także ten serwis szczerze odradzam.
Słabo to wygląda. Miejmy nadzieję, że mechanik wie co robi. Wyczyny ASO przemilczę bo to poniżej krytyki.
@AdamS
Swoje Twingo miałeś na tablicach SGL? Bo do czasu kiedy napisałeś, że sprzedałeś, to identyczne z Twoim opisem parkuje u mnie pod blokiem![]()
Renault Megane I Classic 1.6e RN '99 > Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.0 JTS '03 > Renault Megane III Grandtour 1.5 dCi 110 KM Dynamique '12 > Renault Fluence 1.5 dCi 95KM '16 & Opel Corsa D 1.2 16V '13 > Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170KM TCT '14 & Renault Megane IV Grandtour 1.5 dCi 110 KM '17