Jeżeli to pytanie jest na poważnie, o czym piszę z racji rozstrzału w typach .. i nie masz wrażenia, że stylistyka TT jest lekkim obciachem (np. ja takie wrażenie mam) to z miernikiem lakieru szukaj TT tki z 1.8T, będzie Pan zadowolony![]()
Kontekst:
- 27 lat
- prawko od 8 lat, ale prawie w ogóle nie jeździłem przez ten czas (w sumie pewnie koło tysiąca kilometrów) - > można powiedzieć więc, że będzie to mój pierwszy samochód
- jeżdziłem do tej pory fiatem 125 p (:E), fiatem punto, fiatem pandą oraz dacią logan
- nie znam się na samochodach, naprawach (choć po zakupie pewnie będzie trzeba się nieco podszkolić) itd. , zresztą ze względu na mieszkanie w bloku + garaż podziemny specjalnie dużo i tak sam pewnie nie byłbym w stanie przy samochodzie zrobić
- myślę, że będę wyjeżdżał około 5 tysięcy kilometrów rocznie
- jeździł będę głównie w weekend po Warszawie (z racji na weekend ulice raczej puste) oraz średnie (?) dystanse (ok. 60 km)
Budżet: powiedzmy do około 15 tysięcy złotych
Moje oczekiwania:
- "średniej" wielkości
- "żwawy"
- komfortowy, w miarę wysoka jakość wnętrza, dużo miejsca z przodu dla kierowcy (pasażerów z tyłu będę woził raczej rzadko), mile widziana skórzana tapicerka
- hatchback, coupe bądź sedan
- może być wersja 3-drzwiowa
- powinien się przyzwoicie prezentować
- możliwie jak najbardziej bezawaryjny, szczególnie z racji tego, że sam (prawie) nic przy nim nie będę w stanie zrobić
- niskie spalanie ze względu na ilość potencjalnie przejeżdżanych kilometrów nie jest priorytetem
Oczywiście rozumiem, że kwota nie powala, więc ideału nie kupię.
Moje wstępne typy:
- audi a3 < a4 = TT
- hyundai coupe (od 2002 wzwyż)
- mitsubishi eclipse
- honda civic VII
- fiat stilo/stilo abarth (jako budżetowa alternatywa do dorwania za ok 10 tysięcy)
albo z nieco większych:
- toyota avensis (choć tutaj widzę, że do wersji II musiałbym zwiększyć nieco budżet)
- audi a6
- nissan maxima (rocznik 2000+)
Tak, wiem pomieszałem samochody z różnych kategoriiZ wyglądu z zewnątrz najbardziej mi się podobają samochody z lekko sportową linią, dlatego też obecność hyundaia coupe i mitsubishi eclipse, nie wiem natomiast jak z ich awaryjnością, no i czy nadają się dla poczatkującego kierowcy.
Jeżeli to pytanie jest na poważnie, o czym piszę z racji rozstrzału w typach .. i nie masz wrażenia, że stylistyka TT jest lekkim obciachem (np. ja takie wrażenie mam) to z miernikiem lakieru szukaj TT tki z 1.8T, będzie Pan zadowolony![]()
Widzę, żę Panowie na górze chcą się popisać poczuciem humoruDiesla nie potrzebuję.
Co do stylistyki TT, to właśnie mam takie nieco mieszane uczucia. Z tych 3 audi podanych przeze mnie pod względem wyglądu najbardzie mi pasuje A4.
Rozstrzał w typach jest, ponieważ nie mam doświadczenia jako kierowca i nie mam zbytnio rozeznania jak się którym autem, i którym segmentem jeździ (jako kierowca). Większość swojego życia podróżowałem do tej pory komunikacją zbiorową.
oj nie można wszystkiego na poważnie brać.
jak Cie wyglad nie odstrasza dopisz do swojej listy megane 1.6. za ta kase bedzie relatywnie mlode.
a co do tego kto na górze a kto na dole to wszystko zalezy od preferencji...
oczywiście preferencji ustawienia forum - ja mam ustawione, że Ty jesteś na dole![]()
Zauważyłem (spostrzegawczy jestem, czytam miedzy wierszami), ze niektórzy się jaj objedli i sobie tutaj dworują!
Postanowiłem Tobie pomóc, moje dwie propozycje w sumie zamykają temat (na pewno odnośnie coupe) ponieważ nie ma lepszych aut tego typu za taką kasę.
http://otomoto.pl/toyota-celica-jak-...C36507946.html
http://otomoto.pl/toyota-celica-zsal...C34065910.html
http://otomoto.pl/honda-accord-C34313636.html
Oczywiście inni mogą Ciebie nęcić jakimś autami z innymi znaczkami, ale te dwa wyżej przedstawione konkurencje w tej kategorii nie mają.
Z góry mówię, ze nie ma za co, lubię pomagać - to mój taki franciszkański charakter.
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowane przez POLYGON1 ; 07-04-2015 o 09:31
Kedirak racja - kolorystyki aut z micrusem mamy takie same![]()
No wlasnie-jeśli na poważnie to pytanie to TTka z komfortem ma niewiele wspólnego.
Biorąc pod uwagę niewielkie przebiegi można by sie pokusić o coś mniej typowego,a fajnego. Np Lancia Kappa. Te auta kosztują poniżej 15 tys, a za zaoszczędzoną kase można sobie doprowadzić do fajnego stanu.
Z jakim silnikiem ta kappe proponujesz ?