-
BMW X1 xDrive 25d | TEST
-
Bardzo fajna miejscówka na zdjęcia - robione były w Warszawie? Jestem ciekaw, bo po otworzeniu S2/S79 myślałem, że wszystkie tego typu miejsca zostały spalone
-
Redaktor naczelny
Jak to mawiają - "szukajcie, a znajdziecie"
-
Jakbym miał strzelać po stylu architektonicznym i geometrii to jest to jakaś łącznica do kikuta prowadzącego na planowaną S7 na Węźle Lotnisko. Ciepło, czy zimno?
-
Redaktor naczelny
-
-
Redaktor naczelny
Słuszna uwaga, faktycznie pominąłem ten wątek 
Kultura pracy silnika jest rewelacyjna - nawet na zimnym silniku jest wystarczająco cicho i nie czuć praktycznie żadnych wibracji. Brzmienie również nie męczy - to nie jest typowy ordynarny klekot rzędowej czwórki. Nawet pod sporym obciążeniem silnik bardziej "buczy", choć większość dźwięków dochodzących spod maski jest świetnie wytłumiona.
Komfort? Jest, choć mocno ograniczony, głównie przez felgi. Tutaj aż prosi się o maximum osiemnastocalowe felgi - 19-ki "tłuką" niemiłosiernie i zmuszają do jazdy w stylu Space Impact aby ominąc studzienki i uskoki. Mimo to większość nierówności pochłaniana jest stosunkowo harmonijnie, zaś do wnętrza nie dobiegają żadne nieprzyjemne odgłosy.
A co do pytania o xDrive:
"single-speed bevel gear and a rear- axle drive unit with electrohydraulically controlled multi-plate clutch that controls longitudinal torque distribution. The two are connected by a two-piece drive shaft. Can divert up to 100% of engine's power to rear wheels"
Czyli w skrócie - nawet do 100% mocy może polecieć na tył, wszystko za sprawą elektrohydraulicznie sterowanego sprzęgła wielopłytkowego.
Ostatnio edytowane przez MCL ; 06-01-2016 o 21:41
-
-
Redaktor naczelny
Nie ma za co
Co do pracy klekotów BMW - ja z "czwórek" mam dość dobre wspomnienia. Dużo zależy od stanu poduszek pod silnikiem - o ile w nowym aucie to nie problem, o tyle w intensywnie eksploatowanych egzemplarzach szybko się poddają. Ja osobiście do porównania podstawiłem mojego ulubieńca - 525d E60, którym regularnie się poruszam. Wiadomo, rzędowej szóstki nie da się podrobić, aczkolwiek w środku wrażenia są równie pozytywne. Brakuje może tego... szumu generowanego przez silnik (bo klekotem lub jakimkolwiek innym dźwiękiem/onomatopeją trudno to opisać), aczkolwiek X1 z porównania wychodzi obronną ręką.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów