Panele... co do Waszych zarzutów dotyczących kosztów u mnie to zapomniałem dodać że w przyszłym roku gmina dotuje fotowoltaike u mnie.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
No kilka tysi za piec trza dać . Ale potem uzupełnia się raz na dwa tyg i sam sobie wszystko reguluje. Do tego po miesiącu jest ledwie szufelka popiołu.
A że to bardzo eko jest to może i jakąś dotację by dało się wyrwać tak jak na panele solarne.
Paradoks menela : Menel jedzie tramwajem i jednocześnie tramwaj jedzie menelem.
Panele... co do Waszych zarzutów dotyczących kosztów u mnie to zapomniałem dodać że w przyszłym roku gmina dotuje fotowoltaike u mnie.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Kominek świetna sprawa, pokaż proszę!
Ja bym to zostawił zawodowcom... Co może być najlepsze rozwiązanie...
Czy jest sens nadal być człowiekiem, gdy pozbędziesz się uczuć?
Dotacje na fotowoltaikę - uzyskaj nawet 90% dofinansowania!
Sprawdź warunki tutaj!
To napisz coś więcej o tych dotacjach tutaj, przykładowo dla Wielkopolski.
@Driver: założyłes fotowoltanikę, bo minęło już sporo czasu?![]()
Nie, a z dotacjami na fotowoltaike z tego co wiem to nie ma absolutnie nic.
No właśnie dlatego napisałem, żeby coś więcej podał.
Ja śledzę temat od roku i dupa blada. Jak nie jesteś firmą co ma miliony, albo nie mieszkasz w gminie co jest bardzo dobrze zorganizowana to nie ma co liczyć na dotacje...
Nie ma to jak piec na pellet - roczny koszt to 4,5 tys złotych, raz w roku przywiozą euro palety które paleciakiem wciągasz do piwnicy. Obsługa ogranicza się do wsypania raz na tydzień 5 worków do podajnika i wyrzuceniu kilku szufelek popiołu. Wygoda i tanio.
A jak mi się przypomni rąbanie latem drewna do kominka, sztaplowanie, noszenie tego gówna w te i z powrotem, wynoszenie popiołu, czyszczenie szyby i ogólnie robienie sobie w dużym pokoju w domu 50 stopni to aż mnie trzęsie. Nigdy więcej.
a wiesz, że:
- kominek możesz rozprowadzić po całym domu a temperaturę spalania regulować?
- drewno kupić możesz przygotowane do palenia (ja tak kupuję)
- szyba jest czysta jak wiesz jak i czym palić
- 4,5 tysiąca to wcale nie tak tanio - ja na przykład nie mam teraz rozprowadzenia po domu ale palimy w sumie codziennie bo... lubimy ten klimat. Praktycznie nie używamy innego ogrzewania a koszt to jakieś 600-800 zł / sezon grzewczy -> zużywamy 3-4 m3 drzewa