Niestety na podstawie filmiku to tylko gdybanie, ale może to być nieszczelność w układzie dolotowym.
Jakbym miał diesla, to też bym zrobił taki prezent, a tak - standardowo kwiaty. Skoro dźwięk po rozgrzaniu się ucisza, to prawdopodobieństwo nieszczelności przy kolektorze wydechowym jest bardzo wysokie. Myślę, że możesz podjechać do niezależnego warsztatu, nieszczelnośc powinna być widoczna. Można też diagnozowac ją kamerą termowizyjną, ale to mało kto posiada w warsztacie.
Kompleksowe inspekcje samochodów używanych na terenie województwa małopolskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego. Historia serwisowa wszystkich marek. Zapraszam do kontaktu: ppitek@tlen.pl
Niestety na podstawie filmiku to tylko gdybanie, ale może to być nieszczelność w układzie dolotowym.
Dzis mialem 'randke z sasiadem' w garazu. Potwierdzil, ze jego D3 tak nie swistalo. Jego nowe XC60 II D4 tez tak nie swiszczy, sprawdzilismy.
Dodatkowo jestem juz pewien, ze to nie turbina, bo udalo mi sie ja wysluchac odrebnie od gwizdu - niestety na filmiku nie ma szans, zeby to wyszlo.
Przypomnialem sobie taka sytuacje, ze od kiedy sa te problemy z gwizdem, to pare razy zdazylo sie, ze w kabinie smierdzialo jakby zgnilizna. Smialem sie nawet, ze cos nam zdechlo pod maska.
Czy dobrze kojarze, ze problemy z wydechem/kolektorem wydechowym moga powodowac takie nieprzyjemne zapachy?
Jak daje basem na dole to sprawdzić szczelność dolotu.
Tak, zapachy też się pojawiają.
Kompleksowe inspekcje samochodów używanych na terenie województwa małopolskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego. Historia serwisowa wszystkich marek. Zapraszam do kontaktu: ppitek@tlen.pl
Dolot byl sprawdzany juz dwa razy.
Teraz poprosze ich, zeby sprawdzili wydech. Mam spotkanie w ASO w czwartek, takze trzymajcie kciuki, zeby 'miszcze' ogarneli...
Nie wiem jak serwisy Volvo w PL, ale w CZ z kazdym spotkaniem w ASO poczucie jakosci marki spada.
Trzymam
Na własnej skórze (blasze) nie sprawdzałem, ale poznański Karlik ma dobre opinie. Mamy tu też dwa świetne niezależne serwisy Volvo, założone przez ekspracowników ASO![]()
Moze sie tez np. Egr nie domykac zupelnie i buczy. Moze mocowanie rezonatora lub puszki filtta powietrza nie ma tej sprezystosci i przenosi drgania. Moze byc tak ze filtr powoetrza jest zuzyty lub zle zamocowany i buczy. Znam przypadki ze sam filtr powodowal buczenie - ktos kupil tani zamiennik.