Nie do końca ten sam motor co w 307. 307 miało 16 zaworowa głowice, nowsze mają 8 zaworów, dodatkowo słabsze wersję 90konne zostały wyposażone od 2010 roku w FAP. Tak samo turbina o ile do 2010 można było trafić stała geometrię, to po tym roczniku już tylko VGT
Renault Megane I Classic 1.6e RN '99 > Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.0 JTS '03 > Renault Megane III Grandtour 1.5 dCi 110 KM Dynamique '12 > Renault Fluence 1.5 dCi 95KM '16 & Opel Corsa D 1.2 16V '13 > Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170KM TCT '14 & Renault Megane IV Grandtour 1.5 dCi 110 KM '17
Rozumiem. Fakt, że Laguna chyba najlepiej wygląda w kombi. Za to akurat w wypadku trzeciej generacji dwulitrowy diesel cieszy się powszechnie dobrą opinią. Żona na co dzień taką jeździ i jesteśmy bardzo zadowoleni z układu napędowego i samochodu jako całości.
W gruncie rzeczy to dość prosta konstrukcja, nasz egzemplarz jest w ogóle szczęśliwy, nawet żarówki się nie przepalają
Z SUVem może być trudno, zwłaszcza jeśli ma spełnić wszystkie wymienione przez Ciebie kryteria. Tak, żeby było w czym wybierać, to chyba tylko Dacia Duster.
Jezdze laguna 6 lat i tylko raz przepalila mi sie z przodu zarowka w pozycyjnych.
- - - Aktualizacja - - - -
Laga z 4C i dieselkiem 2.0 180 bedzie przyjemnie latac i naprawde trudno bedzie w jej cenie jakakolwiek konkurencje znalezc.
Wada jest to nadwozie jest niskie i nie wsiada sie jakos super latwo.
Za to pozycja za kiera i prowadzenie jest super.
Ja jeżdżę laguną kombi w wersji 2.0t GT z lpg i tez bez problemów mimo 278 tysięcy na liczniku. Od 240 wymieniane przednie amortyzatory, olej co 10 tysięcy kilometrów i gaz co rok.
Z zalet na pewno dobre wyposażenie, wystarczająca moc, dobra współpraca z LPG, bezawaryjność i 4 control.
Z wad belka skrętna z tylu + felgi 18 cali nie dają takiego komfortu jak auta konkurencji. Do tego przestrzeń wewnątrz odbiega od czołowych w klasie superbow i mondeo.
Silnik 1,6 CRDi bezproblemowy, w tej chwili przebieg ok 200 tys
Jeśli o mnie chodzi, to ja w tym budżecie i kryteriach najbardziej skłaniałbym się ku Lagunie. Ja ogólnie mam spore przekonanie do aut tej marki, ale... to nie ja decyduje
W między czasie trochę pozmieniały się kryteria - budżet bliżej 40k PLN i rocznik nie starszy niż 2013 (chyba, że wspomniane w pierwszym poście Peugeot 508, to w ostateczności się zdecydują rodzice na 2012).
Na razie na tapecie pojawiły się poniższe autka, co o nich myślicie (o konkretnych egzemplarzach też) ?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota...-ID6zh39G.html
https://www.otomoto.pl/oferta/peugeo...-ID6zkve2.html
https://www.otomoto.pl/oferta/hyunda...-ID6zmCY0.html
Jak znajdę chwilę i będą jeszcze aktualne, to w przyszłym tygodniu chce je obejrzeć
Renault Megane I Classic 1.6e RN '99 > Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.0 JTS '03 > Renault Megane III Grandtour 1.5 dCi 110 KM Dynamique '12 > Renault Fluence 1.5 dCi 95KM '16 & Opel Corsa D 1.2 16V '13 > Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170KM TCT '14 & Renault Megane IV Grandtour 1.5 dCi 110 KM '17
2013 i 40k - moim zdaniem szału nie ma. Lepiej stawiać na stan aniżeli rocznik. Rocznik można brać jako silny argument pod warunkiem że np. w danym roku był lift i bierzesz auto poliftowe, jeśli nie to lepiej ustawić limit na budżet i szukać po prostu coś ładnego.
z tej trójki wybrałbym 308 - najlepsza jakość wykonania, prowadzenie i ogólny odbiór
silnik 1,6 hdi raczej bezproblemowy, ale tu zależy jak ktoś wcześniej go traktował (ale dotyczy to każdego z tych silników)
jeżeli chodzi o Aurisa - to te 1,4 raczej słabe (osiągi), ale podobno pancerne
Ostatnio edytowane przez AdamS ; 16-01-2018 o 12:05