Nie przesadzaj, przy 150 to na pewno
Witam! Ja mam proste pytanie, samochód do 9000zł. Proste priorytety. Interesują mnie tylko pojazdy z LPG czyli ekonomiczność.
Do czego ma być pojazd ? Do jazdy po mieście ale również dłuższe podróże ( wakacje itd ). Czyli 120KM/h przy normalnym pracy silnika.
Będę robił MOŻE 5tys km rocznie więc nie potrzebuje nic innego.
Co do wyboru? Patrząc na cenę, przeglądając internet mam 3 opcje - wszystkie w LPG.
Fiat grande punto
Alfa romeo 147
Mazda 3/6
O 2 samochodach nie wiem za dużo, takim faworytem u mnie jest FIAT ale słyszałem że np 1.4 ma problem na autostradzie a nie chciałbym sytuacji kiedy jadę 100 i brak mocy![]()
Jeżeli o alfe boję się częstych awarii, czy to prawdziwa opinia ? Trochę się naczytałem o złym zawieszeniu.
Przy przebiegu 5 tysięcy km, naprawdę daruj sobie samochód z instalacją LPG. Albo będziesz robił robił bardzo krótkie odcinki (silnik nie zdąży się nagrzać do temperatury roboczej dla gazu), albo samochód będzie więcej stał niż jeździł (samochody od stania się psują).
Prawdopodobnie wyjdziesz z kosztem/zyskiem LPG na 0. A samochody na rynku z instalacją gazową mają większe przebiegi niż bez, a więc większy stopień zużycia.
Z podanych przez Ciebie zdecydowanie Grande Punto - zdarzają się drobne awarie, ale tanie w naprawie. Samochód będzie najmłodszy, duża podaż z rynku polskiego.
Alfa 147 nie ma bezproblemowych silników benzynowych.
Mazda 3/6 będzie miała problemy z korozją.
Jeżeli Alfa z silnikiem benzynowym to tylko 1.8. Oczywiście z manualną skrzynią biegów. Najlepiej JTD 120KM . Zawieszenie może i na polskich drogach w miarę szybko wysiada ale zamienniki przyzwoitej jakości drogie nie są. Jeździłem alfą 156 i nie była awaryjna . Może dlatego, iż nie kupiłem auta za parę groszy a potem byłem zdziwiony ile to trzeba w niego zainwestować jak to u nas w kraju bywa.
A jeżeli Punto to może być 1.2 czy za słaby ?
Ten mi wpadł w oko:
https://www.olx.pl/oferta/fiat-grand...5-IDtlmUj.html
Jednak będę szukać LPG
Do jazdy z pkt. A do B i po bułki do sklepu wystarczy. Frajdy z jazdy nawet z 1.4 wykrzesać nie sposób
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Honda Accord CU1 R20A3 156hp 2009r.
Peugeot 3008 2.0HDI 150hp 2010r.
To już bez przesady, u mnie temperatura robocza gazu to 40 stopni celsjusza, przy +20 na dworze często z osiedla już wyjeżdżam na lpg, przy mrozach rzędu -15 przełącza się po ~2km. Ale kwestia kupienia niezajeżdżonego samochodu z LPG przy tym budżecie to już większy problem.
Przede wszystkim:
a)oglądaj 100% zimny samochód i rozgrzej go do temperatury roboczej, nie może być żadnego prychania, wachlowania obrotów i wypadających zapłonów.
b)sprawdź ważność butli/datę zamontowania instalacji, samochód który jeździ od 8 czy 10 lat na lpg to już potencjalna skarbonka i wypada go sprawdzić głębiej, najlepiej u gazownika który za cenę flaszki ci powie czy samochód nie ma problemów z instalacją.
Najrozsądniejsze jest punto z silnikiem 1.4 95KM, ale to bardzo rzadko występujący silnik. 1.4 77KM jest mułem, a 1.2 występował praktycznie tylko w Lkach bo dopłata do 1.4 to było 1000zł.
Bardzo dziękuję za odpowiedź ale mam jeszcZe jeden typ o który chciałbym was zapytać.
Renault megane 2? Hatchback, jest dużo więcej samochodów z LPG i cena lepsza.
Nie wiem, jak LPG spisuje się z silnikami Renault. O większych kłopotach nie słyszałem.
1.4 16v uchodzi za dobry silnik który nie sprawia problemów, za to to podstawowy silnik w gamie
1.6 ma nagminne problemy z cewkami zapłonowymi, za to wydaje się optymalny mocą do auta
2.0 są rzadko spotykane, a ekonomiczność?
Megane II miał spore problemy z elektryką, w większości mechanicy ogarniają już powtarzające się problemy, ale warto szukać podstawowych wersji. Warto szukać modeli po lifcie (nie wiem jak budżet), sporo zostało poprawione.
IMO lepszym wyborem będzie Grande Punto