Co do treści testu - chochlik - "hojny" pisze się przez samo hW zeszłym tygodniu oglądałem dokładnie taki model w takiej wersji - docelowo szukałem kombiaka ale nie mieli na salonie, same 5d.
Jedyne auto w klasie, które bardziej mi się podoba od Ceeda z zewnątrz. W środku i ceną wygrywa jednak koreańczyk jak dla mnie.
Ciekawe jest porównanie tych dwóch aut co do właściwości jezdnych - subiektywnie wg testujących Ceed jest rewelacyjny, podobnie jak Focus się ma super prowadzić - obiektywnie jednak widziałem testy łosia obu aut - Ceed przy 77km/h mocno się buja i z ledwością mieści się między słupkami, Focus w ST-Line (utwardzone zawieszenie) do 82km/h idzie jak gokart i ma potencjał by z jeszcze większą prędkością to zrobić.
Rabaty są naprawdę soczyste na ten model. Swój skonfigurowałem na 127tys, producent daje rabat 10tys, a salon dodatkowo mi dał od siebie jeszcze 7 tys rabatu - razem 110 tys zł za ST-Line 150KM automat kombi - z pakietami Business, Design 2 (jak w testowanym modelu), Comfort, Winter, Park+, ładowarką indukcyjną.