Płukanki są stosunkowo agresywne i powodują odkrywanie się nagaru w większych częściach. Nie wiem dokładnie jak jest w tym silniku, ale niektóre kanaliki olejowe są niezwykle drobne (jak natrysk na denka tlokow, wałków rozrządu itd). Spotkałem się już dwukrotnie z sytuacją gdzie plukanka w sprawnym silniku skończyła się raz remontem a raz wymiana silnika. Pozatym cześć płukanki (i to stosunkowo spora) pozostaje w oleju. Analizy olejowe które widziałem wskazywały, że po zastosowaniu płukanki dopiero po trzeciej wymianie oleju analiza była dobra - to znaczy że olej po 100km miał parametry takie jak powinien. Wcześniejsze analizy wypadały blado i wskazywały że olej jest do zmiany z uwagi na bardzo wysoka liczbę kwasową. Zupełnie wystarczające jest stosowanie olejów o wysokim TBN, czyli powyżej 10. Taki olej dobrze czyści silnik, wystarczy zrobic dwie zmiany po 2500km. Jeśli chodzi o oleje 5W50 i 10W60 trzeba pamiętać, że jeśli będziesz jeździł "normalnie" to ten olej nie osiągnie swojej odpowiedniej temperatury aby jego parametry były optymalne. Taki olej zapewni lepsza ochronę w czasie szybkiej jazdy autostradowej i innego typu upalania. W czasie zwykłej jazdy będzie chronił gorzej od każdego 5W30 czy 5W40. Odnośnie układu chłodzenia, to nie jest to żaden argument - bardzo dużo silników benzynowych ma takie parametry termostatu, sporo Opli ma temperaturę w okolicach 112'C i jeździ na oleju 5W30 i taki jest zalecany - co więcej, sprawdza się bardzo dobrze. Najczęściej w takich silnikach występuje po prostu chłodniczka oleju.