Boję się tylko czy konstrukcja będzie w stanie sobie poradzić z taką mocą.
Na salonie samochodowym w Genewie obok wyścigowego CCGT zaprezentowany zostanie Koenigsegg CCXR. Od podstawowego CCX model ten różni się silnikiem - i to jak! Jednostkę V8 o pojemności 4,7 litrów przystosowano do biopaliwa, co jednocześnie spowodowało potężny wzrost mocy - 800+ koni urosło do... ponad tysiąca (759,1 kW - 1033 KM)!! Wszystko to dzięki etanolowi zawartemu w biopaliwie, który schładza komory spalania podnosząc jednocześnie moc silnika. Auto waży przy tym zaledwie 1180 kg. Na razie nie wiadomo nic o osiągach, ale skoro CCX wg danych producenta rozpędza się do 100 km/h w 3,2 sekundy i osiąga nawet 400 km/h to co będzie potrafił CCXR, będący pierwszym seryjnym autem z pełną homologacją, którego moc silnika przekracza 1000 koni?!? Dla osób, które posiadają już model CCX przewidziana jest możliwość przerobienia na CCXR.
Źródło: supercars.net
Boję się tylko czy konstrukcja będzie w stanie sobie poradzić z taką mocą.
konto zamknięte
a ja się nie moge doczekać zeby go zobaczyc ze stigim za kolem.... jakies zmiany stylistyczne? :susp:
Jestem zachwycony tą informacją!Już CCX jest poważnym konkurentem Bugatti Veyrona. Boję się pomyśleć ile to autko będzie ciągnąć - zwłaszcza jeżeli CCX poleci nawet 400 km/h. Zastanawia mnie tylko jedno - CCX miał problemy w zakrętach, jak mówili w Top Gear więc boję się że nie wystarczy nawet ten mały tylny spoiler który dodano po wyemitowaniu programu. Myślę że Koenigsegg CCXR będzie miał odmienną stylizację. Jeszcze potężniejszy silnik będzie potrzebował więcej wlotów powietrza. Wróżę też jakieś potężne skrzydło. Ogólnie auto będzie świetne, bo wątpię aby dało się zepsuć CCX. Najbardziej cieszy mnie też że zobaczymy go w Genewie - nie będzie trzeba długo czekać.
![]()
Ma szkszydło jak samolot :lol: Pewnie CCXR będzie bardzo podobny, tyle że bez klatki.![]()
Na supercars.net do tekstu o CCXR dołączono jedno z oficjalnych zdjęć CCX'a, więc zapewne wielkich zmian w wyglądzie poza dodaniem "R" do nazwy nie będzie... A być może będzie miał coś z wyścigowego CCGT na powyższej fotce. To okaże się już za klika dni.![]()
To jest CCGT jakbyś był łaskaw zauważyć.Zamieszczone przez Veyron
??:
konto zamknięte
Zdjęcia:
![]()
![]()
(c) gizmag.com
Nowy Koenigsegg realnie zagraża Bugatti Veyron pod względem osiągów. Podobno nowy model jedzie więcej niż 407 km/h. Producent ujawnił parę szczegółów co do swojego 806-konnego CCX napędzany biopaliwem E85. Fakt, że to paliwo ma więcej oktanów i lepsze charakterystyczne chłodzenie to pomogło moc zwiększyć o 25% do 1018 KM przy 7200 obr./min. i moment obrotowy o 10% do 1060 Nm przy 6100 obr./min.
Zycze mu tego z calego serca i nietylko jemu zeby w koncu ktos zrobil cos na miare Veyrona.. I nie takiego co to bedzie mial jeden fotel, kierownice, pedaly i gole blachy, a takiego jak Veyron. Dwuosobowego, dosc eleganckiego i luksusowego supersportowca. A CCXR zapowiada sie, ze taki wlasnie bedzie..Zamieszczone przez szakal